2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az eddig legyártott műanyag 90,5 százaléka a természetben hever

Amióta a 60-as években megkezdődött a műanyag tárgyak tömegtermelése, civilizációnk műanyaghulladékának 90,5 százalékát sosem dolgozták fel.

Nagyjából hatvan éve folyik a műanyag tömeges gyártása. 2018-ban látott napvilágot az az ENSZ-jelentés, melynek három tudós szerzője, Roland Geyer, Jenna R. Jambeck és Kara Lavender Law állt elő egy fontos kalkulációval: a műanyagok tömegtermelésének kezdete, az 1960-as évek óta létrehozott műanyagoknak 90,5 százalékát kidobtuk a természetbe, s csak 9,5 százalékot hasznosítottunk újra.

Ez azt jelenti, hogy világszerte 6,3 milliárd tonna műanyagszemét hever az ökoszisztémákban.

Ha nem változtatunk a fogyasztási szokásainkon, és nem teszünk a körforgásos gazdaság megvalósítása jegyében az újrahasznosítási arány jelentős emeléséért, 2050-re a kidobott műanyag mennyisége elérheti a 12 milliárd tonnát.

Fotó: M. Appelman/flickr.com

Az angol Királyi Statisztikai Társaság minden évben kiválaszt egy számot, ami az ítészei szerint a leginkább jellemzi, összefoglalja a világ jelenlegi állapotát: idén erre a bizonyos 90,5 százalékra esett a választásuk.

A The Conversation honlapon Liberty Vittert, az említett brit statisztikai szervezetben a szavazóbizottság tagja közölt egy gyors szemléltető példát: a legyártott műanyag 90,5 százaléka 7200 milliárd darab műanyag bevásárlószatyornak felel meg. Ha úgy számoljuk, hogy egy ilyen zacskó 30 centiméter magas, és „egymásra rakjuk őket, akkor 5790-szer eljuthatunk rajtuk a Holdra és vissza a Földre”.

A holnap Bill Gates vagy Warren Buffettje lehet az, aki létrehozza és felfuttatja a körforgásos a hulladék-újrahasznosítás multinacionális cégeit. Szó szerint kincseken ülünk – fogalmazott a Piac és Profit.

Neked ajánljuk
A nyugdíjba vonuló fúrótornyok nem végzik a szemétben Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában Még várja a csatlakozókat az Európai Hulladékcsökkentési Hét Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam