2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az étel érték – ne végezze a szemétben!

Karácsonykor a legtöbb családban többféle fogás is készül, és jellemzően nagyobb mennyiséget is főznek. Előfordul, hogy a megmaradt étel egy része idővel a szemetesben végzi. Sokan nem ismerik, pedig több lehetőség is van, hogy a megmaradt élelmiszer jó helyre kerüljön.

Sokan tudatosan többet vásárolnak, főznek karácsonykor, ennek egy részét azonban végül nem fogyasztják el. Számos lehetőség van arra, hogy a megmaradt ételt eljuttassuk a rászorulóknak.

Az egyik ilyen megoldás például az ételdoboz. Ide bárki elhozhatja, amiből többet készített. Csak rá kell írnia a dobozra, hogy mi van benne, és hogy mikor főzte vagy sütötte.

Az ország területén elhelyezett ételdobozok pontos címét az interneten bárki megnézheti.

Fotó: reformalo.hu

Több fővárosi civil pedig úgy gondolta, egy helyszínre gyűjti a megmaradt vagy frissen készített ünnepi fogásokat, és morzsapartit rendeztek a hajléktalanoknak, valamint a rászorulóknak a Blaha Lujza téren. Több mint százötvenen vittek a térre ételt, többek között süteményeket is.

Évről évre egyre többen – köztük cégek is – ismerik fel az ételadományozás jelentőségét.

Csak ebben az évben számos cég és szervezet közreműködésének köszönhetően több mint tízezer tonna ételfelesleg gyűlt össze az élelmiszerbankban, amit végül háromszázezer rászorulónak juttattak el.

Egy dolgozó élelmiszert pakol a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank debreceni raktárának udvarán
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A számos adományozás és kezdeményezés ellenére a statisztikák szerint Magyarországon évente több mint 1,8 millió tonnányi élelmiszer-hulladék keletkezik, ennek egyharmada háztartási hulladék. Ez azt jelenti, hogy több mint 600 ezer tonnányi ételt dobnak ki a családok, pedig ez a mennyiség elég lenne akár négyszázezer rászoruló étkeztetésére is.

Neked ajánljuk
Izzik a levegő a műanyag körül Tovább dolgozik a környezetbarát csomagolásokon a Nestlé Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam