2019. március 19., Bánk, József
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak két dicsőséges hét – több lehet a karácsonyfában, mint gondolnánk

A műfenyő térnyerése csak tovább növelné a szén-dioxid-kibocsátást. Ugyanakkor a valódi karácsonyfák az ünnepek után hasznos alapanyagként is szolgálhatnának.

Jelenleg becslések szerint világszerte évi hétmillió fenyőfát dobunk a kukába.
A Sheffield Egyetem tanulmánya szerint a megfelelő eljárással ez a szám akár nullára csökkenthető – írja a BBC nyomán az origo.hu.

Mostanra mindannyian tudjuk, mennyire problémás az üvegházhatást okozó gázok, így például a szén-dioxid légkörbe kerülése, márpedig a műfenyők előállítása is szén-dioxid-kibocsátással jár – magyarázta Cynthia Kartey, a Sheffield Egyetem Vegyészmérnöki tanszékének PhD-hallgatója.

Ezzel szemben a valódi fákból keletkező biomassza-hulladék a vegyipar számára környezetbarát nyersanyagként szolgálhat.

 A fenyő tűlevelei olyan termékek létrehozásában jelenthetnek nyersanyagot, mint az édesítőszerek vagy a festékek Fotó: pexels.com

Évente 8 millió igazi fenyőfát vásárolnak a britek az ünnepek idejére évente, és ebből 7 millió már két hét után a kukában végzi. Kartey szerint a vegyipar sokféleképpen tudná hasznosítani ezeket a fenyőfákat.

Dr. James McGregor – Kartey kollégája – hozzátette:

a biomassza használata kulcsszerepet játszhat a jövőben nemcsak az üzemanyagok alternatívájaként, hanem globális gazdasági értékként is.

(Víz)keresztkérdés. Mi lesz a sorsuk? Fotó: MTI/lIlyés Tibor
Neked ajánljuk
A Tisza is lehet tiszta A januári konténerhajó-baleset után 24 millió műanyagdarabot mosott partra a víz Hollandiában A szemét a legszebb természeti csodákat sem kíméli Áder: szakítani kell a „használd és dobd el” kultúrával Utazik a hulladék: honnan hozzuk, hova visszük?
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam