2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb csapást tervez a brit kormány a műanyag zacskókra

A környezetvédelmi miniszter tervei szerint a nejlonzacskók 5 pennys illetékét 10 pennyre emelik (ez kb. 18 forintos emelést jelent), illetve a jövőben minden boltra kiterjesztik a szabályozást. A változás várhatóan 2020 januárjában léphet hatályba.

„Még többet szeretnénk tenni csodás bolygónk védelméért, és a mai bejelentés fel fogja gyorsítani jövőbeli szokásaink változását, és az intézkedés építhet az eddig is meglévő adó sikerére” – nyilatkozta a brit környezetvédelmi miniszter, Michael Gove.

Becslések szerint eddig 15 milliárd műanyag zacskóval kevesebb került forgalomba, mióta 2015-ben kivetették a nejlonzacskók 5 pennys díját minden, legalább 250 alkalmazottat foglalkoztató kiskereskedésre.

A kisebb kereskedők azonban, akiket nem érint a jelenlegi adó, évente nagyjából 3,6 milliárd egyszer használatos nejlonzacskót hoznak forgalomba.

Az Egyesült Királyság egyik kiemelkedő környezetvédelemmel foglalkozó jótékonysági szervezete, a The Marine Conservetion Society szerint a bevezetett díjak láthatóan csökkentették a tengerpartokon és tengerben lévő műanyag szemét mértékét.

A megemelt díjak bejelentése a környezetvédelmi adók szélesebb körű bevezetésének része Fotó: European Parliament/flickr.com

A brit iskolák szintén csökkenteni fogják a fölösleges műanyag csomagolóanyagok használatát. 2022-ig újrahasznosíthatóra kell cserélniük többek között a műanyag szívószálakat, palackokat és az élelmiszerek csomagolását is – adta hírül a BBC alapján az Index.

Neked ajánljuk
Súlyosan alábecsülték az óceánok szennyezettségét A csomagolások fényes és árnyas oldaláról Az Országgyűlés később tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos javaslatot Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam