2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiűzik az eldobható kávéspoharakat Bécsből

Január közepétől eldobható helyett többször használatos pohárban adják ki az elvitelre szánt kávét Bécsben. A kiürült ivóedényeket a rendszerben részt vevő üzletekben és kávéspohár-automatáknál lehet visszaadni. Egy év alatt egymillió eldobható pohártól szeretnék megkímélni a környezetet.

Többször használatos kávéspohárrendszer tesztelését kezdik meg január közepétől Bécs belvárosában. A MyCoffeeCup néven futó projektet az osztrák főváros önkormányzata is támogatja – számolt be a Piac és Profit.

„Egyre többen fogyasztanak útközben kávét, amivel viszont szemetet termelnek. A keletkező hulladék mennyiségének csökkentése fontos eleme a klímacélok elérésének. Egy év alatt egymillió eldobható pohártól lehet megkímélni a környezetet”

– üdvözölte Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsnok a kezdeményezést.

Mozgásban a többutas kávéspohárral Fotó: Cup Solutions – Mehrweglösungen/facebook.com

Az újítás lényege, hogy az akcióban részt vevő kávézók, pékségek január közepétől eldobható helyett a Cup Solutions speciális, többször használatos poharaiba töltik ki az elvitelre kért kávékat. Ezeket aztán a vevők, miután megitták a kávéjukat, egy közeli, az akcióban részt vevő üzletben vagy a forgalmas csomópontokon, megállókban elhelyezett myCoffeeCup-automatáknál adhatják vissza.

Minden visszaadott pohárért 1 eurós kupont kapnak, amit újabb kávéra vagy egyéb termékekre – süteményre, ásványvízre stb. – válthatnak be.

A visszaadott poharakat a Cup Solutions környezetbarát módon tisztítja meg: olyan mosogatási technológiát fejlesztettek ki, amely során csaknem teljesen nélkülözni tudják az öblítőszereket, a mosó áramfelhasználásának egy részét napenergiával fedezik, a gépek felmelegítéséhez visszacsatolt hőenergiát használnak.

A speciális, hőálló és formatartó polipropilén poharakat 500-szor lehet elmosni, így Bécsben évente mintegy 84 millió egyszer használatos poharat válthatnak ki Fotó: my.Coffee.Cup/facebook.com

A végleg elhasználódott poharakat pedig 100 százalékban újrahasznosítják: építőanyag és különböző gyerekjátékok készülnek belőlük.

Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam