2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Értelmes búcsút veszünk a karácsonyfától

Jobb esetben. Csak a fővárosban több mint félmillió fától szabadulnak meg az emberek vízkereszt után. A kidobott fenyő sokszor nem a szemetes mellett vagy a gyűjtőponton végzi, hanem az út szélén.

Ahány ház, annyi szokás, mégis a legtöbben január 6-tól, vízkereszt napjától kezdik el leszedni a karácsonyfájukat. A fővárosban az egy-másfél hónapos kihelyezési dömping alatt 500-600 ezer fát gyűjtenek be a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai. Az FKF Zrt. szóvivője az ATV-nek nyilatkozva elmondta:

Az összegyűjtött karácsonyfákat a fővárosi hulladékhasznosító műbe szállítják. Mivel nagyon magas a gyantatartalma, kitűnő fűtőértékkel bír, ezért elégetik, és a környező lakótelep, illetve több tízezer háztartás számára fűtési gőzt, meleg vizet, illetve villamos energiát állítanak elő. 

Elégetésre váró karácsonyfák a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. Fővárosi Hulladékhasznosító Művének udvarán
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Debrecenben is fenyőfagyűjtő járattal gyűjtik be a karácsonyfákat, ilyenkor a szemétszállító gépjárműbe kizárólag fenyőfa kerül, amelyeket aztán komposztálnak. Hódmezővásárhelyen és Szegeden is komposztként, illetve közterületen szétterített mulcsként hasznosulnak a ledarált fenyőfák. 

Gyakori, hogy a lakók nem leviszik, hanem egyszerűen csak kidobják az ablakból a fát, pedig ez tilos Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A hulladékvadász.hu főszerkesztője, Szebenyi Péter az ATV-nek elmondta: az illetékes hatóság akár bírságot is kiszabhat, hogyha bizonyító erejű anyagok vannak róla, akár képfelvétel, illetve videófelvétel, vagy ha a helyszínen éppen arra járt a közterület-felügyelő vagy a rendőrség. A büntetési tétele több tízezer forint is lehet.

A fát eltüzelni sem jó ötlet: az égés során káros anyagok kerülnek a levegőbe, ráadásul magas enyv- és nedvességtartalma miatt a kéményt is károsíthatja.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: atv.hu
Vissza
Hírfolyam