2019. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha törődik a gorillákkal, adja le régi mobilját!

A régi, használatból kivont mobiltelefonokban értékes visszanyerhető nyersanyagok rejtőznek. Ha mindet összegyűjtenénk, talán nem kellene a bányászatukhoz kiirtani a gorilláknak otthont adó kongói őserdőt.

A használaton kívüli mobilok felhalmozása és a Grauer-gorillák élőhelyének zsugorodása közti összefüggésre a PLOS ONE című folyóiratban megjelent, a Dél-Ausztráliai Egyetem (University of South Australia, UniSA) és a Victoriai Állatkertek (Zoos Victoria) kutatói által jegyzett tanulmány világít rá.

A világon legalább 400 millió használaton kívüli mobiltelefon hever valahol egy fiók mélyén. A fogyasztók nemtörődömsége hozzájárul a Kongói Demokratikus Köztársaság vészesen zsugorodó gorillapopulációjának végleges eltűnéséhez Fotó: CannedTuna/flickr.com

A két szervezet munkatársai a Zoos Victoria által indított, a mobilok újrahasznosítására buzdító „They're Calling On You" nevű kampány első hat évének eredményeit tekintette át.

A kampány része annak a nemzeti programnak, amelyben az összes ausztrál állatkert részt vesz, s amelynek célja, hogy a széles nagyközönséggel megismertesse azoknak az értékes és ritka fémeknek az értékét, amelyeket a készülékek gyártásánál felhasználnak, és amelyek az újrahasznosítás során kinyerhetők belőlük.

Ugyanazokról a fémekről van szó, amelyeket a Kongói Demokratikus Köztársaság bányáiban hoznak fel a föld mélyéről. Nem elég, hogy a bányászat érdekében letarolják a gorilláknak otthont adó erdőket, de a belőle származó jövedelem fegyverkereskedők és helyi hadurak kezébe kerül, a bányákban dolgozók emberi jogait pedig lábbal tiporják.

A kevésbé értékes, de újrahasznosítás szempontjából szintén jelentős fémek közül említésre méltó az alumínium és a réz, amiből 25, illetve 15 gramm található egy készülékben Fotó: Fairphone/flickr.com

Egy átlagos iPhone-ban nagyjából 34 milligramm (mg) arany, 340 mg ezüst, 15 mg palládium és 1 mg-nál valamivel kevesebb platina rejtőzik. 

És a lista ezzel korántsem teljes, mert az okostelefonokban egy sor olyan ritkaföldfém is található, amelyekből a földkéreg sokat tartalmaz ugyan, mégis roppant nehéz őket gazdaságosan kibányászni.

Dr. Carla Litchfield, az UniSA természetvédelmi pszichológusa és emberszabású-szakértője hangsúlyozta: ha az olyan ritka elemeket, mint az arany, a nióbium és a tantál, mind visszanyernénk a kiselejtezett mobiltelefonokból, kisebb lenne a gazdasági késztetés arra, hogy ugyanezek után az anyagok után kutatva feldúlják a gorillák élőhelyeit.

Fotó: Cai Tjeenk Willink/Wikimedia Commons

A szerzők a használt mobilkészülékek újrahasznosítását akadályozó tényezők között említik az e-hulladék-gyűjtő pontok hiányát, az emberek tájékozatlanságát, bizalmatlanságát és – különösen a fejlett országok esetében – a lustaságot is.

Neked ajánljuk
A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Ne bomoljunk, az ilyen zacskó nem lehet megoldás! Szigorral és piacképes helyettesítő termékekkel az egyszer használatos műanyag ellen Kínából eregetik az ózongyilkos freont Anglia műanyagellenes küzdelme új fejezethez érkezett
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam