2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha törődik a gorillákkal, adja le régi mobilját!

A régi, használatból kivont mobiltelefonokban értékes visszanyerhető nyersanyagok rejtőznek. Ha mindet összegyűjtenénk, talán nem kellene a bányászatukhoz kiirtani a gorilláknak otthont adó kongói őserdőt.

A használaton kívüli mobilok felhalmozása és a Grauer-gorillák élőhelyének zsugorodása közti összefüggésre a PLOS ONE című folyóiratban megjelent, a Dél-Ausztráliai Egyetem (University of South Australia, UniSA) és a Victoriai Állatkertek (Zoos Victoria) kutatói által jegyzett tanulmány világít rá.

A világon legalább 400 millió használaton kívüli mobiltelefon hever valahol egy fiók mélyén. A fogyasztók nemtörődömsége hozzájárul a Kongói Demokratikus Köztársaság vészesen zsugorodó gorillapopulációjának végleges eltűnéséhez Fotó: CannedTuna/flickr.com

A két szervezet munkatársai a Zoos Victoria által indított, a mobilok újrahasznosítására buzdító „They're Calling On You" nevű kampány első hat évének eredményeit tekintette át.

A kampány része annak a nemzeti programnak, amelyben az összes ausztrál állatkert részt vesz, s amelynek célja, hogy a széles nagyközönséggel megismertesse azoknak az értékes és ritka fémeknek az értékét, amelyeket a készülékek gyártásánál felhasználnak, és amelyek az újrahasznosítás során kinyerhetők belőlük.

Ugyanazokról a fémekről van szó, amelyeket a Kongói Demokratikus Köztársaság bányáiban hoznak fel a föld mélyéről. Nem elég, hogy a bányászat érdekében letarolják a gorilláknak otthont adó erdőket, de a belőle származó jövedelem fegyverkereskedők és helyi hadurak kezébe kerül, a bányákban dolgozók emberi jogait pedig lábbal tiporják.

A kevésbé értékes, de újrahasznosítás szempontjából szintén jelentős fémek közül említésre méltó az alumínium és a réz, amiből 25, illetve 15 gramm található egy készülékben Fotó: Fairphone/flickr.com

Egy átlagos iPhone-ban nagyjából 34 milligramm (mg) arany, 340 mg ezüst, 15 mg palládium és 1 mg-nál valamivel kevesebb platina rejtőzik. 

És a lista ezzel korántsem teljes, mert az okostelefonokban egy sor olyan ritkaföldfém is található, amelyekből a földkéreg sokat tartalmaz ugyan, mégis roppant nehéz őket gazdaságosan kibányászni.

Dr. Carla Litchfield, az UniSA természetvédelmi pszichológusa és emberszabású-szakértője hangsúlyozta: ha az olyan ritka elemeket, mint az arany, a nióbium és a tantál, mind visszanyernénk a kiselejtezett mobiltelefonokból, kisebb lenne a gazdasági késztetés arra, hogy ugyanezek után az anyagok után kutatva feldúlják a gorillák élőhelyeit.

Fotó: Cai Tjeenk Willink/Wikimedia Commons

A szerzők a használt mobilkészülékek újrahasznosítását akadályozó tényezők között említik az e-hulladék-gyűjtő pontok hiányát, az emberek tájékozatlanságát, bizalmatlanságát és – különösen a fejlett országok esetében – a lustaságot is.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam