2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyes hulladékra figyelmeztet a Greenpeace

A mai napig erősen szennyezett a talaj a csődbe ment és a fővárosban az Illatos úti szennyezéssel kapcsolatban is ismert Budapesti Vegyiművek Baranya megyei, hidasi telephelyén, és Garén, ahová a hidasi telephelyről szállították a vegyi hulladékot.

A garéi szennyezés a 2000-es évek elején sok botrányt keltett. Ismertté vált, hogy több ezer hordónyi tetraklór-benzol-származék van ezen a Pécstől délre eső településen. Akkor a botrányok hatására elszállították a veszélyes hulladékot, ám kiderült: nagyon jelentős szennyezés maradt a helyszínen. Az ügy azóta szinte feledésbe merült.

A Greenpeace akkor kezdett erre a területre is odafigyelni, amikor felmértek 30 jelentős szennyezési ügyet. Kértek is adatokat a Baranya megyei kormányhivataltól, ám a hatóság – mint Simon Gergely, a szervezet regionális vegyianyag-szakértője az InfoRádiónak elmondta – valamilyen okból megtagadta az adatközlést. A bíróság azonban jogerősen a Greenpeace-nek adtak igazat, megkapták az adatokat.


Kiderült, hogy igen jelentős szennyezés van Garé térségében és Hidasnál, különösen az előbbi területen.

Egy 2015-ös mérés során a talajra megadott határérték több mint 28 ezerszeresét találták halogénezett aromás szénhidrogénekből. Rákkeltő mérgek 5-10 ezerszeresét tartalmazza a talaj is és a talajvíz is. Ez szennyezi Bonyhád vízbázisát, illetve 200 méterre van a tározótól a Bosta-patak, amire szintén veszélyes – mutatott rá Simon Gergely.

Fotó: Szajci/Wikimedia Commons

A terület megtisztítását Garé esetében már 1994-ben elrendelték, 2002-ben pedig a hidasi telep esetében is. Közben viszont csődbe ment a Budapesti Vegyiművek is – hátrahagyva például a budapesti Illatos úti és a Kén utcai szennyezett telepet is.

A cég tehát nem tudta ez irányú kötelezettségeit teljesíteni, pedig többmilliárdos kármentesítésre volna szükség.

A Baranya Megyei Kormányhivatal a kármentesítés elvégzését végrehajtási eljárás keretében, emelt összegű eljárási bírságok folyamatos kiszabásával próbálja kikényszeríteni. Amennyiben a kármentesítés a kötelezettel szembeni felszámolási eljárás alatt nem fejeződik be – a Zrt. jogutód nélküli megszűnése esetén –, a kormány döntésétől függően állami kármentesítés keretében számolható fel a szennyezés” – közölte a megyei kormányhivatal.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam