2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valami, ami biztosan rajtunk múlik

Az élelmiszer-pazarlás nagyobbik része nem a vendéglátásban, hanem az otthonokban történik.

Az éttermek és kifőzdék rendszerint eladják a maradékot erre szakosodott cégeknek, de az állampolgárok ilyen megoldás híján a szemeteskukát kénytelenek igénybe venni.

A megtermelt élelem pocsékolása is környezetszennyezés, mert felhasznált energiát, munkaerőt, erőforrást hagyunk elveszni – ráadásul a szerves szemét bomlása a metánkibocsátáshoz is hozzájárul.

Globálisan az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada (közel 1,3 milliárd tonna!) megy veszendőbe Fotó: U.S. Department of Agriculture/flickr.com

A legtöbb fejlett országban az élelmiszer-pazarlás több mint fele a háztartásokban történik, nem a vendéglátó egységekben. Az Európai Unióban átlagosan 173 kilogramm élelmiszert dobunk a szemétbe fejenként, vagyis összesen 88 millió tonna élelem végzi a kukában Európában. Az uniós statisztikában Magyarország a 12. helyen szerepel: eszerint az egy főre jutó ételhulladék-mennyiségünk 175 kilogramm.

A Földművelésügyi Minisztérium szerint ennél kevesebb, fejenként nagyjából 68 kilogramm élelmiszert dobunk ki – ami a teljes lakosságra vetítve évi 1,8 millió tonna. A minisztérium kalkulációi szerint, 

ha mindezt a rászorulóknak juttatnánk el, akkor 400-450 ezer ember étkeztetését oldhatnánk meg, és 15 milliárd forint nem menne így veszendőbe. 

A kereskedelemben és a vendéglátásban keletkező felesleg hasznosításában jobban állunk Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Célszerű lenne tudatosítani a fogyasztókban, hogy a „minőségét megőrzi” dátum a termékek csomagolásán nem azt jelenti, hogy az után az már nem fogyasztható, hanem hogy az állapota már nem a legjobb minőségű, nem a legoptimálisabb – de még ehető. Felmérések szerint az európai fogyasztók 53 százaléka ezzel nincs tisztában.

A dolgok internetje és a tudatosság segíthet

A valós idejű termelés, logisztika és készletezés átalakíthatja a vállalatok ellátási láncát. A dolgok internetjén egymással csatlakozó okosgépek és szenzorok csökkenteni fogják az élelmiszerek kidobását.

Ha szeretnénk csökkenteni háztartásunk élelmiszer-terhelését, tekintsük át főzési, vásárlási és ételtárolási szokásainkat.

Neked ajánljuk
Tetemes mennyiségű szeméttől kellett megtisztítani a Szamost Papírból készül környezetbarát borospalack Adjunk esélyt az anyagoknak A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam