2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az eldobható kávéspohár dilemmája

A 21. század rohanó világának praktikus kiegészítője lett az elvihető kávéspohár. Hordozható, hőálló, fedővel van ellátva – mindezért azonban nagy árat fizetünk. A Chickansplanet az eldobható poharak helyettesítésére létrejött alternatív megoldásokat szedte csokorba.

Mivel a kávéspohár eldobható, feldolgozása pedig extra erőforrást és eljárást igényel, hatalmas mennyiségű hulladékként halmozódik fel, lebomlási folyamata pedig évszázadokig is eltarthat.

Egyes adatok szerint évente nagyjából 120 milliárd pohár köt ki a szemetesben, átlagosan 11-13 perc használatbavétel után, ami hosszú távon tarthatatlan állapot.

Újrahasznosítás?

Kézenfekvő megoldás lenne, azonban sokkal bonyolultabb, mint elsőre gondolnánk. Bár főként papírból készülnek, az eldobható poharakat műanyag polietilénnel vonják be, amitől a termék vízálló lesz – a műanyag, illetve a pohár kávéval való szennyezettsége pedig csak még tovább fokozza az újrafeldolgozás nehézségét.

Fotó: pixnio.com

Akad azért néhány inspiráló példa, amely eredményesen hasznosítja újra a kávéspoharakat. Amszterdamban található például a világ első tudatos szállodája (Conscious Hotel), amely 2009-ben nyitotta meg kapuit. Számos környezetbarát megoldás mellett az itt fellelhető bútorok is újrahasznosított anyagból – műanyagból, kávéspoharakból – készülnek.

Bizonyos vállalatok környezetbarát kávéspoharakat is árulnak, amelyek mellé termőföldet és magvakat is adnak, ezáltal a pohár némi tisztítás és ültetés után növénytermesztésre is alkalmassá válik.

Az önmaguktól lebomló poharak ugyan környezetkímélő alternatívát nyújtanak, jelenlegi formájukban azonban csak viszonylag magas ár ellenében lehet hozzájuk jutni.

Újratölthetőség

Bár az eldobható poharak előállítása sem környezetkímélő, jelenleg az újratölthető kávéspoharak is kihívást jelentenek: előállításuk több energiát igényel, és amennyiben minőségi terméket szeretnénk használni, törekedni kell újrahasznosításának fenntartására is – emiatt pedig igencsak nehéz megtalálni az egyensúlyt.

Egyes mozgalmak (pl. a Carry Your Cup) ugyanakkor amellett tesznek állásfoglalást, hogy a vásárlók saját poharaikat használják a hulladék visszaszorítása végett.

Máshol országos szinten igyekeznek különféle módon visszaszorítani a poharak használatát. Az Egyesült Királyság tavaly eltökélte, hogy nagyjából száz forintnak megfelelő összegű „tejeskávéadót” vet ki az eldobható kávéspoharakban vett italok után. Miután ezt a törekvést elvetették, a tervezet ötletgazdái hatékonyabb megoldásnak találták, ha kedvezményeket vezetnek be azoknak a vásárlóknak, akik saját bögrével érkeznek. 

Chickansplanet írása számos további kezdeményezést mutat be, amelyek mind az egyszer használatos kávéspoharak környezeti terhelésének csökkentését célozzák.

Neked ajánljuk
A világ óceánjainak civilizációtól eldugott, legtávolabbi zugaiban is jelen van a műanyag A benépesült élettel a Csendes-óceán északi szemétszigete Szuperférgekkel bontanák le a műanyagot ausztrál kutatók A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: chikansplanet.blog.hu
Vissza
Hírfolyam