2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az eldobható kávéspohár dilemmája

A 21. század rohanó világának praktikus kiegészítője lett az elvihető kávéspohár. Hordozható, hőálló, fedővel van ellátva – mindezért azonban nagy árat fizetünk. A Chickansplanet az eldobható poharak helyettesítésére létrejött alternatív megoldásokat szedte csokorba.

Mivel a kávéspohár eldobható, feldolgozása pedig extra erőforrást és eljárást igényel, hatalmas mennyiségű hulladékként halmozódik fel, lebomlási folyamata pedig évszázadokig is eltarthat.

Egyes adatok szerint évente nagyjából 120 milliárd pohár köt ki a szemetesben, átlagosan 11-13 perc használatbavétel után, ami hosszú távon tarthatatlan állapot.

Újrahasznosítás?

Kézenfekvő megoldás lenne, azonban sokkal bonyolultabb, mint elsőre gondolnánk. Bár főként papírból készülnek, az eldobható poharakat műanyag polietilénnel vonják be, amitől a termék vízálló lesz – a műanyag, illetve a pohár kávéval való szennyezettsége pedig csak még tovább fokozza az újrafeldolgozás nehézségét.

Fotó: pixnio.com

Akad azért néhány inspiráló példa, amely eredményesen hasznosítja újra a kávéspoharakat. Amszterdamban található például a világ első tudatos szállodája (Conscious Hotel), amely 2009-ben nyitotta meg kapuit. Számos környezetbarát megoldás mellett az itt fellelhető bútorok is újrahasznosított anyagból – műanyagból, kávéspoharakból – készülnek.

Bizonyos vállalatok környezetbarát kávéspoharakat is árulnak, amelyek mellé termőföldet és magvakat is adnak, ezáltal a pohár némi tisztítás és ültetés után növénytermesztésre is alkalmassá válik.

Az önmaguktól lebomló poharak ugyan környezetkímélő alternatívát nyújtanak, jelenlegi formájukban azonban csak viszonylag magas ár ellenében lehet hozzájuk jutni.

Fotó: stuffwehavedone/youtube.com

Újratölthetőség

Bár az eldobható poharak előállítása sem környezetkímélő, jelenleg az újratölthető kávéspoharak is kihívást jelentenek: előállításuk több energiát igényel, és amennyiben minőségi terméket szeretnénk használni, törekedni kell újrahasznosításának fenntartására is – emiatt pedig igencsak nehéz megtalálni az egyensúlyt.

Egyes mozgalmak (pl. a Carry Your Cup) ugyanakkor amellett tesznek állásfoglalást, hogy a vásárlók saját poharaikat használják a hulladék visszaszorítása végett.

Máshol országos szinten igyekeznek különféle módon visszaszorítani a poharak használatát. Az Egyesült Királyság tavaly eltökélte, hogy nagyjából száz forintnak megfelelő összegű „tejeskávéadót” vet ki az eldobható kávéspoharakban vett italok után. Miután ezt a törekvést elvetették, a tervezet ötletgazdái hatékonyabb megoldásnak találták, ha kedvezményeket vezetnek be azoknak a vásárlóknak, akik saját bögrével érkeznek. 

Chickansplanet írása számos további kezdeményezést mutat be, amelyek mind az egyszer használatos kávéspoharak környezeti terhelésének csökkentését célozzák.

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Még két hétig lehet jelentkezni a Tisztítsuk meg az országot! program pályázatára Könnyebb lett felelősen gondoskodni a sittről Kaposváron Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: chikansplanet.blog.hu
Vissza
Hírfolyam