2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokat javulhat egy aprócska kártevő megítélése

A tudósok folyamatosan keresik a világot elárasztó műanyaghulladék ellenszerét. Spanyol kutatók egy különleges hernyó vizsgálata közben közelebb kerülhettek a megoldáshoz.

A nagy viaszmoly lárvája legfőképp arról ismert, hogy a méhkasokat károsítja. A kutatók kísérletei alapján úgy tűnik, a kártékony hernyó a műanyag zacskók eltüntetésében az emberiség segítségére is lehet – írja a Hulladékvadász.

Federica Bertocchini, a spanyolországi Biogyógyszerek és Biotechológiai Intézet tudósa vette észre először a férgek műanyag-fogyasztó képességét, amikor egy fertőzést próbált kiirtani méhkasaiból.

A férgeket egy műanyag zacskóba tette a tisztítás befejezésének idejére, azok azonban a műanyag zacskót átrágva nagyon hamar kiszabadultak.

Közelkép Fotó: Wayne Boo/Wikimedia Commons

Bertocchini és kollégái kutatásuk során 100 viaszmolylárvát írtak le, amelyek át tudják rágni magukat a polietilén bevásárlózacskókon. Ilyen zacskókból világszerte évente 1 billiót dobunk el, átlagosan 40 perc használat után. A zacskók azonban nem bomlanak le. A tanulmányozott férgek viszont 12 óra elteltével darabokra rágták a zacskókat.

A kutatók kísérletekkel igazolták, hogy a férgek nemcsak megrágják, de megeszik, meg is emésztik a zacskók anyagát. A folyamat eredményeként felszabaduló etilén-glikol is a polietilén lebomlásának tényét igazolta.

Sajnos a viaszféreg nem nyújt tökéletes megoldást a műanyaghulladékok eltüntetésére, hiszen a hernyók oxigén híján nem élnének túl például egy hulladéklerakóban. Bertocchini azonban bizakodó: reméli, hogy sikerül azonosítani az enzimet, amely a műanyag bontását végzi, és a molekula nagy mennyiségben is előállítható lesz.

Neked ajánljuk
Óriásporszívóval akarják eltávolítani a műanyaghulladékot egy belga természetvédelmi területről 4,5 billió cigicsikk végzi a környezetben évente Kevesebb élelmiszer végezte itthon a kukában „Lábnyom” – Részvételi társasjáték fiataloknak Fontos változások a kozmetikumok körül
Tovább a forrásra: hulladekvadasz.hu
Vissza
Hírfolyam