2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kaposvár is körkörös utakon jár

A körkörös gazdasági modellt szem előtt tartva a Kaposvári Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a nem kívánatos hulladékból állít elő másodlagos nyersanyagokat.

A hulladékgazdálkodás terén a megelőzés fontossága mellett kiemelt feladat a kommunális hulladék mennyiségének csökkentése és kezelése. Az újrahasznosítás révén az eredeti funkció módosul vagy teljesen megváltozik, a hulladékból újra termék készül, így jelentős mennyiségű nyersanyag spórolható meg.

Az eljárás során nyert anyagok segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését, ezzel védve a Föld erőforrásainak teljes körű kiaknázását

– nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Szilágyi Ádám, a kaposvári vállalat ügyvezető igazgatója. 

A vállalat ügyvezetője hangsúlyozza: a hulladékgazdálkodás területén az első és legfontosabb célkitűzés a keletkező hulladékok mennyiségének csökkentése. Utána következik az újrahasználat: az adott terméket átalakítás nélkül, eredeti funkciója szerint használják tovább az emberek.

A társaság Kaposváron üzemelteti Újrahasználati Központját. A lakosság ide adhatja le a még használható állapotban lévő – nem hibás –, eredeti funkcióját betöltő használati tárgyait, például konyhai eszközöket, bútorokat, gyerekjátékokat.

A kaposvári társaság a lomtalanítás terén is újított. A rendszer egyszerűsítéséről Szilágyi Áron elmondta, az ország többi nagyvárosához hasonlóan a központosított lomtalanítás rendkívül csúfítja az utcaképet, ezért folyamatban van egy mobiltelefonos hulladékapplikáció bevezetése, amelyen keresztül be lehet jelenteni a lomtalanítási igényeket.

Fotó: Cityboy01/Wikimedia Commons

A társaság nagy súlyt helyez a szemléletformálásra: heti rendszerességgel szerveznek nyílt napot, oktatási intézményekben tartanak tematikus tanórákat és előadásokat, és a hulladékkezeléssel kapcsolatos ismeretek átadását szolgálja a vállalat kaposvári telephelyén található tanösvény is.

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Könnyebb lett felelősen gondoskodni a sittről Kaposváron Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam