2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit visz a szennyvíz?

A szennyvizekben lévő mikroműanyagok több mint 60 százalékát el lehet távolítani – derült ki a Kínai Tudományos Akadémia (CAS) kutatóinak tanulmányából.

A szakemberek a közép-kínai Vuhan város szennyvízkezelő-üzemében tanulmányozták a mikroműanyagok eltávolításának lehetőségeit. A Chemical Engineering Journal című folyóiratban publikált tanulmány szerint a szennyvízben lévő mikroműanyag-részecskék 64,4 százaléka eltávolítható, és többségük a szennyvíziszapba kerülve tárolható.

Az üzemből kiáramló szennyvízben alacsonyabb arányban vannak jelen nagyobb mikroműanyagok, mint a beáramló szennyvízben. Az ok a vízáramlás során zajló bomlás és a szennyvíziszapot eredményező üledékképződés.

A szennyvízmintákban döntően műanyag mikroszálakat és -töredékeket azonosítottak a kutatók. A poliamidok a legnagyobb mennyiségben (54,8 százalék) előforduló műanyagrészecskék a szennyvízben, ami azt jelzi, hogy a mikroműanyag-részecskék elsődlegesen a ruhamosáskor keletkező, valamint a polimerek előállításával és feldolgozásával foglalkozó üzemekből kikerülő szennyvízből származhatnak.

Korábbi tanulmányok szerint a világ óceánjainak legmélyebb része – a 6 ezertől 11 ezer méter mélységig terjedő tengerfenéki (hadális) övezet – is mikroműanyagokkal szennyezett. Az öt milliméternél kisebb átmérőjű mikroműanyagok súlyos fenyegetést jelentenek a tengeri élőlényekre.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam