2020. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Uniós támogatással fejlesztik a homokhátsági települések hulladékgazdálkodási rendszerét

Szegedtől független, önálló hulladékgazdálkodási rendszert hoz létre a Mórahalmi és a Kisteleki járás 16 települése, valamint Domaszék és Szatymaz. A beruházást 2,2 milliárd forint uniós támogatás teszi lehetővé.

Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester (Fidesz-KDNP) a fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón elmondta, az érintett települések azért váltak ki a szegedi hulladékgazdálkodási rendszerből, mert annak fejlesztése nem vette figyelembe speciális igényeiket.

A térségben jelentős a tanyán élők aránya, ezért a fejlesztés keretében olyan szállítójárműveket vásárolnak, amelyek alkalmasak a dűlőutakon történő szállításra. A polgármester hozzátette:

a mezőgazdaságban fontos a kertészeti kultúrák szerepe, ezért magas a zöldhulladék aránya, így bővítik ennek gyűjtését, emellett külön rendszert alakítanak ki az üveghulladékok újrahasznosítására is.

Napfelkelte Mórahalom határában Fotó: Mórahalom önkormányzat/Wikimedia Commons

A településeken „háromkukás” rendszer működik majd, a háztartások külön gyűjtik a kommunális, a szelektív és a zöldhulladékot. Kisteleken a zöldhulladék kezelésére, Mórahalmon pedig az újrahasznosítható hulladék válogatására alakítanak ki önálló telephelyet – mondta Nógrádi Zoltán.

A pályázat fontos célkitűzése az is, hogy a településeken keletkező csomagolási hulladékot 90 százalékban szelektíven gyűjtsék vissza. Ennek érdekében szemléletformáló és ismeretterjesztő kampány is indul.

Neked ajánljuk
Idén is megrendezik az Európai Hulladékcsökkentési Hetet Először találtak mikroműanyagot antarktiszi jégmintákban A járvány a műanyagmentesség ügyét is parkolópályára állíthatja Sikerülhet egyszerre mentőövet dobni a környezetnek és a gazdaságnak? Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam