2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Uniós támogatással fejlesztik a homokhátsági települések hulladékgazdálkodási rendszerét

Szegedtől független, önálló hulladékgazdálkodási rendszert hoz létre a Mórahalmi és a Kisteleki járás 16 települése, valamint Domaszék és Szatymaz. A beruházást 2,2 milliárd forint uniós támogatás teszi lehetővé.

Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester (Fidesz-KDNP) a fejlesztést bemutató sajtótájékoztatón elmondta, az érintett települések azért váltak ki a szegedi hulladékgazdálkodási rendszerből, mert annak fejlesztése nem vette figyelembe speciális igényeiket.

A térségben jelentős a tanyán élők aránya, ezért a fejlesztés keretében olyan szállítójárműveket vásárolnak, amelyek alkalmasak a dűlőutakon történő szállításra. A polgármester hozzátette:

a mezőgazdaságban fontos a kertészeti kultúrák szerepe, ezért magas a zöldhulladék aránya, így bővítik ennek gyűjtését, emellett külön rendszert alakítanak ki az üveghulladékok újrahasznosítására is.

Napfelkelte Mórahalom határában Fotó: Mórahalom önkormányzat/Wikimedia Commons

A településeken „háromkukás” rendszer működik majd, a háztartások külön gyűjtik a kommunális, a szelektív és a zöldhulladékot. Kisteleken a zöldhulladék kezelésére, Mórahalmon pedig az újrahasznosítható hulladék válogatására alakítanak ki önálló telephelyet – mondta Nógrádi Zoltán.

A pályázat fontos célkitűzése az is, hogy a településeken keletkező csomagolási hulladékot 90 százalékban szelektíven gyűjtsék vissza. Ennek érdekében szemléletformáló és ismeretterjesztő kampány is indul.

Neked ajánljuk
Egyre szennyezőbb csomagolásokban szerezzük be az italokat Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam