2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hulladék új útjai

Az elmúlt évtizedek egy sajátos körforgás jegyében teltek: az Európában és Amerikában szelektíven összegyűjtött hulladék nagy részét  hatalmas hajókra rakták, majd elküldték Kínába, ahol rendkívül környezetszennyező módszerekkel a műanyagból műszálakat készítettek, és olcsó ruhák, cipők alakjában visszaküldték a feladónak.

A kínai hatóságok a közelmúltban azonban úgy döntöttek, hogy ennek véget vetnek. Egyrészt megelégelték a környezetszennyezést, másrészt mostanra olyan életszínvonalat értek el, amely révén náluk is megtermelődik a feldolgozóipar által igényelt hulladékmennyiség.

A Hajdú Online az új fejlemények kapcsán kérdezte a debreceni AKSD Városgazdálkodási Kft. illetékesét a Magyarországon összegyűjtött hulladék sorsáról. Domokos Csilla, a vállalat HR- és PR-vezetője elmondta:

hazánkat a kínai szabályozás megváltozása nem érinti, mert a mi szelektíven összegyűjtött szemetünk többnyire eddig sem Kínába, hanem európai feldolgozó- és hasznosítóüzemekbe került.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Domokos Csilla szerint ugyanakkor a kínai intézkedések miatt a hulladék papírból az európai újrafeldolgozó üzemek minden bizonnyal több alapanyaghoz jutnak, így várhatóan kevesebbet fognak ezért fizetni.

A műanyag PET-palackok feldolgozásával Magyarországon is foglalkoznak, így a vállalat ezeket sem exportálja.

Műanyag fóliából ugyanakkor kisebb a magyarországi feldolgozókapacitás, mint a begyűjtött hulladék mennyisége. Ráadásul ebben a tekintetben minőségi problémák is felmerülnek, ugyanis a lakossági forrásból származó hulladék fólia nem megfelelő tisztaságú ahhoz, hogy átvegyék a feldolgozók, így az Debrecenből is Kínába kerül.

A kínai korlátozások miatt a nagy márkák sorra jelentik be mostanában, hogy kevesebb műanyag csomagolóanyagot használnak. Domokos Csilla szerint az is fontos lenne, hogy olyan csomagolóanyagokat gyártsanak, melyek feldolgozására rendelkezésre áll a technológia.

Neked ajánljuk
Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: haon.hu
Vissza
Hírfolyam