2019. december 6., Miklós
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új hónap, új kihívások

Cigicsikkmentes február címmel egész hónapos kihívást hirdet a JÖN Alapítvány.

Cigicsikkek hevernek az úton, az út mellett, a természetes vizekben és egyáltalán, a természetben – pedig a legújabb vizsgálatok szerint károsabbak a környezetre, mint a mára már közutálatnak örvendő műanyag szívószálak.

A JÖN Alapítvány által szervezett szemétszedési akciók során a leggyakrabban előforduló hulladék a cigicsikk, pedig a magyar lakosság körében végzett nem reprezentatív felmérésük szerint a többséget kimondottan zavarja a szétdobált szemét látványa. 

Egy eldobott cigicsikk akár 4000-féle kémiai vegyületet is tartalmazhat Fotó: Leonard J Matthews/VisualHunt.com

A kihívással egybekötött esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a cigicsikkek komoly környezetszennyező hatására, és a dohányzó lakosságot tájékoztassa a szemét megfelelő elhelyezésének fontosságáról.

A cigicsikkmentes február kampány a következő elemekből épül fel: cigicsikktartó tárolók és egyedi kukák kihelyezése; szemléletformáló cikkek, figyelemfelkeltő videók publikálása, valamint a #nemdobomel, #cigicsikmentes hashtagek használatának ösztönzése.

A csikk a második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyagszemét, amelyből akár egyetlen darab 500-1000 liter vizet tud beszennyezni Fotó: Kalmár Krisztián/hulladekvadasz.hu

A használók tudatossága mellett a gyártók felelősségvállalása is kulcsfontosságú a szennyezés felszámolásában. 2021-ben életbe léphet egy új EU-s rendelet, amelyben kimondják, hogy a dohányiparnak a jövőben viselnie kellene a cigarettacsikkek begyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeit.

Neked ajánljuk
A műanyagszennyeződés csúszós terep A plasztikbank története folytatódik Okoskamerákkal a szemetelők ellen Kétezer háztartást láthat el tiszta energiával a szeghalmi naperőmű A magyar uniós polgárok is fontos ügynek tartják a klímaváltozást
Tovább a forrásra: hulladekvadasz.hu
Vissza
Hírfolyam