2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világszintű összefogás a műanyaghulladék ellen

Gigacégek fogtak össze a bolygót elárasztó műanyagszemét ellen.

A szövetség tagjai elkötelezték magukat amellett, hogy a Földön jelenleg meglévő szemétállományt fenntarthatóan kezelik, és új technológiákat keresnek a feldolgozásukra, különös tekintettel az óceánok védelmére. A szövetség létrejöttét egy élő online sajtótájékoztatóan jelentették be, ahol az alapító cégek képviselői is megszólaltak.

A nemzetközi nagyvállalatok pénzt is adnak a projektre: az általuk frissen létrehozott szövetség, a Alliance to End Plastic Waste (AEPW) 1 milliárd dolláros befektetéssel indul.

Ezt az összeget a következő öt évben további 1,5 milliárd dollárral tervezik emelni. A cégek között van a Chevron, a Dow, az ExxonMobil, a Procter & Gamble (P&G), a Shell, a BASF, a DSM, a Mitsubishi Chemical Holdings, a Suez, a Total és a Veolia. 

Fotó: PlasticPollution/Visualhunt

A résztvevők elmondták, nem reális felvetés, hogy teljesen eltűnjön a műanyag a Földről, de a kezelésében és a feldolgozásában tudatosabbnak kell lennünk.

Elhangzott, hogy az egyik legaggasztóbb jelenség az óceánok műanyagszeméttel való elárasztása. A vizekben landoló szemét többsége a szárazföldről kerül oda, ezt a szervezet szerint mindenképp meg kell állítani.

Az alábbi négy lépéssel kezdik a munkát:

  • Integrált hulladékkezelési rendszerek tervezése, a nagyvárosokkal kezdve.
  • Hulladékkezelő startupok támogatása.
  • Közös, világszintű adatbázis létrehozása, ahol a futó projekteket és megoldásokat meg lehet találni.
  • Kormányközi együttműködések.
  • Az óceánok megújításának támogatása, helyi fejlesztések kezdeményezése.

„Mindenki egyetért azzal, hogy a műanyaghulladék nem való az óceánba vagy bárhova a természetbe. Ez egy komplex és komoly globális kihívás, amely gyors cselekvést és erős vezetést igényel. Ez az új szövetség az eddigi legkomolyabb erőfeszítés az ügyben” – mondta David Taylor, a Procter & Gamble elnök-vezérigazgatója és az AEPW elnöke. „Arra buzdítok minden nagyvállalatot, hogy csatlakozzon hozzánk” – tette hozzá.

Neked ajánljuk
Izzik a levegő a műanyag körül Tovább dolgozik a környezetbarát csomagolásokon a Nestlé Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam