2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Passzold vissza tesó! – Mobiltelefonnal a csimpánzokért és a gorillákért

A Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület kampányt indított a magyar háztartásokban található, használaton kívüli mobiltelefonok visszagyűjtésére.

A tönkrement vagy elavult készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek – nem is sejtjük, mekkora kincs megy így veszendőbe.

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán nevű ásványt Afrikában, veszélyeztetett fajok, gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. 

Mi az a koltán?

A koltán nevű ércből nyerik a tantál nevű fémet. Ezt kondenzátorbevonatok készítésére használják, így megtalálható a mobilokban, a laptopokban, GPS-ekben, táblagépekben.

A koltánbányák jó része illegális. A bányákból az ércet gyakran Kigaliba (Ruanda) csempészik, melyet „Coltanville”-nek is neveznek. Ruanda annyi koltánt exportál, amennyi hivatalosan nincs is az országban, így próbálják a DRC-ből érkező fémet tisztára mosni. A koltánt hajóval szállítják Kigaliból a nyugat-európai országokba, amivel gyakorlatilag lehetetlenné teszik az érc eredetének követését.

Kigali Fotó: oledoe/flickr.com

Az illegális bányászat a gorillák otthonául szolgáló Kahuzi-Biega Nemzeti Park, Itombwe Rezervátum, Virunga Nemzeti Park (határ)területein történik.

2018-ban 5 100 000 000 mobil jutott a 7,6 milliárd emberre. 1996 óta 6 000 000 ember halt meg a koltánbányászat következtében.

Számítások szerint, ha a növekedési tendenciák ebben az ütemben folytatódnak, 2025-re 5,9 milliárd előfizető lesz. Ebből következően 2020-ra a koltánkereslet meghaladhatja az 1000 tonnát. Ha azonban a használt mobiltelefonokban található ásványok újrahasznosításra kerülnek, akkor ezen ércek bányászata csökkenni fog.

Fotó: Jane Goodall Intézet/youtube.com

A kampányban részt vevő szervezetek ezt szeretnék elérni, így elhatározták, hogy a használaton kívüli mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtik.

Arra kérnek mindenkit, hogy nézzen körül otthon, keresse elő az elfeledve heverő telefonokat, és dobja be valamelyik gyűjtőponton a kihelyezett dobozba.

A zárt dobozokban összegyűlt használt telefonokat a Jane Goodall Intézet magyarországi partnere, az Inter-Metal Recycling Kft. fogja újrahasznosításra átvenni, ahol egy zárt láncolaton keresztül kerül feldolgozásra – vagyis senki sem fogja tudni a készülékeket eltulajdonítani vagy az azokban lévő adatokat megszerezni.

Ha szeretne valaki gyűjtőpontot a munkahelyén, az irodaházban, ahol dolgozik, az iskolában, ahol tanul, vagy akár csak egy rendezvényen tudja biztosítani a kampány megjelenését, és meg is hirdeti a leadás lehetőségét, akkor bátran jelentkezzen az info@janegoodall.hu e-mail-címen.

A gyűjtőpontok jelenleg még csak kialakítás alatt vannak. Ezek pontos helyszíneiről, indulásukról a Jane Goodall Intézet Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Neked ajánljuk
Több mint 11 tonna szemetet szedtek ki a Tahoe-tóból A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Kihívásokkal teli jövőt jósol hazánknak a KSH
Tovább a forrásra: janegoodall.hu
Vissza
Hírfolyam