2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

1 cigarettacsikk – 1000 liter szennyezett víz

A dohányzással kapcsolatban elsősorban – jogos – egészségügyi aggályokat szokás megfogalmazni, az ritkábban kerül szóba, hogy az ártalmak sora nem ér véget a cigaretta elnyomásával.

Pedig a műanyaghulladék elleni küzdelem célkeresztjében álló fültisztító pálcák és szívószálak csak másodhegedűsök, ami a tengerek szennyezését illeti – a cigarettacsikk áll a dobogó legfelső fokán.

Lebomlik, nem?

Tény és való, hogy a cigaretta elsősorban természetes anyagokat tartalmaz – igaz, attól, hogy valami természetes, még lehet borzasztóan káros.

Azonban a szűrőben, vagyis a tulajdonképpeni csikkben műanyag is van. Emellett nagyjából 4000 kémiai vegyület szintén, aminek köszönhetően egyetlen elhajított csikk akár 1000 liter vizet képes beszennyezni.

Egy csikk lebomlási ideje 10-12 év Fotó: picryl.com

Ha hozzátesszük, hogy évente 5,5 billió cigarettát gyártanak le, beláthatjuk, hogy hatalmas szennyezőforrásról van szó.

Sajnos a dohányosok sok esetben tehetetlenek, mivel szeretnének figyelni arra, hogy szenvedélyük a lehető legkevesebb kárt okozza, de ehhez nincsenek meg a feltételeik. Vagyis a köztéri szemeteseken a csikktartó tele van, vagy nemes egyszerűséggel hiányzik.

A csikkek jelentette gondot sokan felismerték. Ennek hatására indította a Jön Alapítvány a Csikkmentes február kezdeményezést. De nem csak a civil szervezetek érzik a súlyát ennek a problémának. Az EU előtt van egy törvénytervezet, mely a gyártókat kötelezné arra, hogy a termékük megfelelő utókezeléséről gondoskodjanak.

Neked ajánljuk
Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Július elsejével életbe lépett az egyszer használatos műanyagokat megzabolázó rendelet A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: koponyeg.hu
Vissza
Hírfolyam