2020. július 8., Ellák
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb ország száll ki a műanyagszemét-üzletből

Malajzia Kína nyomdokába lépve megerősítette: a jövőben nem vásárolják fel más országok műanyaghulladékát.

Az ország energiaügyi és fenntarthatósággal foglalkozó minisztere a CNBC-nek nyilatkozva megerősítette, az ázsiai ország mind a legális, mind az illegális változatát felszámolja a külföldről érkező szemét lerakásának, írja az Origo.

Malajzia kormánya októberben jelentette be, hogy az ország – követve Kína gyakorlatát – leállítja szemétimportját, vagyis azt a gyakorlatot, hogy más, fejlettebb országok hulladékát pénzért átvegyék. Malajzia a tavaly meghozott döntést követően, három éven belül teljesen leáll a külföldi műanyagszemét befogadásával. 

2018 első hét hónapjában Malajzia 456 ezer tonna műanyaghulladékot importált 10 országból. 2016-ban 168 ezer, 2017-ben pedig 316 ezer tonna volt ez a mennyiség.

Óceánpart Malajziában Fotó: shutterstock.com

Kína korábbi döntése felnyitotta Malajzia és más országok szemét is”
– mondta most Yeo Bee Yin, fenntarthatóságért felelős miniszer, aki azt is közölte, a szemétimport tilalma mellett az országban működő illegális hulladékfeldolgozókat is záros határidőn belül felszámolják.

Malajzia nincs egyedül ezzel a döntésével, Thaiföld szintén tavaly jelentette be, hogy 2021-től megtiltja más országok hulladékának befogadását.

Neked ajánljuk
A betétdíj oldhatja meg a palackproblémát Rekordmagasságba emelkedett a világ elektromos hulladékának mennyisége az elmúlt évben Hangolódj mosogatószappannal a műanyagmentes júliusra Környezettudatosság már gyermekkorban – Tóbiás Károly (videó) Egy nagy szállítmányozási vállalat is lehet fenntartható?
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam