2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szemét közös ügyünk

A hulladékkezelés korunk egyik legnagyobb problémája. A szeméttel foglalkozni utálatos dolognak számít – látni se szeretnénk, pedig napi szinten mérhetetlen mennyiséget termelünk belőle.

„Mindenkinek felelősséget kell vállalnia a saját hulladékáért. Ha a hulladékszállítást megoldottnak szeretnénk tudni, evidens, hogy azért magunknak is tenni kell. Együtt kell működni a közszolgáltatóval, mert a különböző fogyasztások különböző ártalmatlanítási eljárást igényelnek” – Éder Andreával, az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. osztályvezetőjével, az Innovációs és Technológiai Minisztérium hulladékgazdálkodási tanácsadójával a Magyar Hírlap munkatársa, Viland Gabriella készített interjút.

nincsen termék szemét nélkül

A szakember elismerte: manapság különösen nehéz úgy élni, hogy ne termeljünk hulladékot. Minden csomagolva van, sok minden egyszer használatos. A környezettudatos döntéseket az sem könnyíti meg, hogy hiányoznak a könnyen hozzáférhető minták és információk.

A Magyarországon termelődő hulladék mennyiségét Éder Andrea tapasztalatai szerint az is növeli, hogy a magyar fogyasztó úgy érzi, lemaradt, ha nem a legmodernebb tárgyak veszik körül – nagyon gyorsan cseréljük a berendezéseinket.

Ellenszélben dolgoznak

A fejlődéshez az is fontos lenne, hogy a hulladékkezelésben dolgozók megbecsültsége nőjön. „A mi kukásaink, bármilyen jó fej és helyes emberek, akik kemény munkát végeznek, a társadalmi ranglétra alján állnak. Olaszországban a szűk utcácskában a kicsi kocsiból kiszáll az ember, aki ezt a munkát végzi, kiüríti a szemetet, hangosan, jókedvűen köszön, és ugyanilyen fogadtatásban részesül. Megbecsült tagja a közösségnek, aki rendet tart.”

Nálunk nem ez a jellemző, pedig „jelenleg egy kukás egész más feladatot végez, mint harminc évvel ezelőtt, amikor leugrott a kocsiról, és feldobálta a cuccot. A hulladékgazdálkodás szakágazat lett, a munka modern szaktudást igényel.”

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tanácsadó a környezetszennyezéssel, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szemléletformálást is fontos feladatnak tekinti. Úgy véli, hogy érzékeltetni kell a probléma súlyosságát, ugyanakkor csínján kell bánni az elrettentő kommunikációval: „ha a rosszat hangsúlyozzuk, attól mindenki távol tartaná magát. Helyette mutassuk meg az egészséges környezetet, amit a cselekedeteink révén kaphatunk” – fogalmazott Éder Andrea.

Neked ajánljuk
Óvatosan a bioműanyaggal! Megkezdődik az illegális szemétlerakók felszámolása Megkezdődött a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt végrehajtásának előkészítése A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam