2020. február 27., Ákos, Bátor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hány élete van egy számítógépnek?

„Mit csinálsz, ha évente 30 000 számítógépes eszközt kell kidobnod, pedig 92%-uk még mindig működőképes?” Ez volt az a kérdés, amit a katalán kormánynak 2014-ben meg kellett oldania. A válasz erre a kérdésre egy innovatív rendszert eredményezett, amely jelenleg 10 városban és 8 országban működik: ez az eReuse.org.

A digitális eszközök túlnyomó többsége idő előtt a szeméttelepre vagy a szelektív gyűjtőkbe kerül. Az eReuse célja, hogy ezt a helyzetet javítással, továbbhasznosítással és az újrafelhasználás előmozdításával megváltoztassa. Ráadásul minden 300 továbbhasznosított eszköz egy munkahely létrehozásához vezet.

„Az eReuse tökéletes példája annak, hogy miként teremthet értéket, munkahelyeket, és csökkentheti a hulladékot a digitális technológiák és a hulladékgazdálkodási rendszerek közötti szimbiózis.’’

– véli Joan Marc Simon, a Zero Waste Europe ügyvezető igazgatója.

Az eReuse egy online platform, valamint egy nyílt forráskódú projekt, amely a világ bármely városában működtethető Fotó: ereuse.org

Az eReuse innovatív rendszer a blockchaintechnológiát használja a teljes átláthatóság és nyomonkövethetőség érdekében. Biztosítja, hogy az eszközök újrahasznosításra kerüljenek, ha további újrafelhasználásuk már nem lehetséges.

Ez az úttörő rendszer előnyös 

  •  a nem kívánatos eszközöket adományozó közigazgatási szerveknek vagy magánvállalatok számára, amelyek megakadályozzák a hulladék keletkezését, és munkahelyeket hoznak létre a környezetükben.
  • az újrahasználati központokban, a javítóüzemekben és a kiskereskedelemben dolgozók számára.
  • A megújult eszközöket méltányos áron elérő szervezeteknek és magánszemélyeknek.

Egy eszköz vagy annak összetevői újrafelhasználhatók mindaddig, amíg értékkel bírnak valaki számára. Az eReuse megőrzi a berendezések használati értékét, és élettartamuk garantálja biztonságos újrahasznosításukat.

Neked ajánljuk
Szemétben fuldokolnak az egri szőlők Jöhet a visszaváltható ásványvíz? Palack-újrahasznosítási rekord Burgenlandból Szórakozzon az Energiahivatal honlapján! Interaktív e-learning-alkalmazással bővült az oldal Hát így jut minden kies lankára egy rakomány csúfos lom...
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam