2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyag hajóval küzdenek az óceánok teleszemetelése ellen

Útnak indult a Flipflopi névre keresztelt hajó Kenya partjainál, hogy felhívja a figyelmet a környezet, különösen az óceánok védelmének fontosságára – írja az Africanews.

Szinte kizárólag műanyaghulladék (főként PET-palackok) felhasználásával, kilenc évvel ezelőtt épült meg az a „dhow”, amely most valahol Kenya partjainál hajózik: a Flipflopi a világ első, teljes egészében műanyag újrahasznosításával készült hajója.

Ez a kis tengeri vitorlástípus számos helyen elterjedt Afrika partjainál és az arab világban. Kenyában úgy vélik, ikonikus jelentőségű, hiszen az akkor ott élők már 2000 évvel ezelőtt ezzel hajóztak az Indiai-óceánon. A műanyagból épült változata most mintegy 500 kilométeres tengeri útra indult, és a tervek szerint február elején éri el Zanzibár szigetét.

Mintegy 500 kilométeres úttal hívják fel a figyelmet az óceánok szennyezése jelentette problémára Fotók: AFP/ANDREW KASUKU

Mint a kezdeményezés alapítói elmondták, az utazás célja kettős. Egyrészt általában is szeretnék felhívni a figyelmet a környezet védelmének ügyére, másrészt a Flipflopival azt szeretnék demonstrálni, hogy viszonylag egyszerű módon is megoldható a tengereket szennyező műanyaghulladék hasznosítása. A hajó ugyanis mintegy 10 tonna műanyag feldolgozásával készült, csak az árboca van fából. Az alapanyagot a tengervízből és a strandokról gyűjtötték össze az építők, a kivitelezés pedig a hajótípusra jellemző hagyományos építési megoldásokra épült.

S honnan a hajó elnevezése?

A jármű egyik különlegességét az adja, hogy a hajóstest változatos színeit mintegy 30 ezer strandpapucs felhasználásával érték el. Az ott „tong”-nak, nálunk „flip-flop”-nak hívott lábravalókat szintén a partokról gyűjtögették össze, ezek borítják a hajót, színkavalkádot kölcsönözve annak.

Az ötletgazdák elmondták: a kenyai halászatot is érzékenyen érinti a vizek szennyezése, kontinensszerte pedig tízmilliókra tehető azok száma, akiknek megélhetése függ a tengerek élővilágától. Hajójukkal és útjukkal ennek fontosságát szeretnék „pozitív üzenetként” kommunikálni.

Neked ajánljuk
Már a boltban is szelektálhatnak a brit Tesco vásárlói Kivonja a magyar piacról az egyszer használatos műanyag poharait a Coca-Cola A műanyagok felé fordul az olajipar Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam