2020. június 4., Bulcsú
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csupán az elektronikai hulladék ötödét képes újrahasznosítani az emberiség

Növelné a Magyarországon keletkező elektronikai hulladék újrahasznosításának arányát a kormány. A cél, hogy az ide települő cégek nyersanyagként hozzájuthassanak a kidobott gépekből kinyert értékes anyagokhoz. Minden megoldás jobb annál, mint ha a régi hűtők, mosógépek vagy tévék az illegális szemétlerakókban végzik.

Használt hűtők, televíziók, telefonok. Az elektronikus eszközökből származó hulladékból egy friss felmérés szerint évente mintegy 50 millió tonna keletkezik világszerte.

Fotó: Pixabay.com

Ennek a hatalmas mennyiségnek ráadásul csupán az ötödét képesek újrahasznosítani. A veszélyes hulladéknak számító elektronikus eszközök sokszor a nem megfelelő kezelés miatt illegális szemétdombokon kötnek ki.

Ahogy az eszközök szemétként törnek és repedeznek, nehézfémek kerülhetnek a talajba, amik a talajvizeket elérve komoly környezeti károsodásokat okozhatnak, és visszakerülhetnek az élő szervezetekbe is

– mondta Vitányi Márton környezet- és hidrotechnológus.

Magyarországon becslések szerint 170 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik évente, az uniós előírásoknak megfelelően ennek 60 százalékát hasznosítják újra. A lakosság hulladékudvarokban, illetve az elektromos készülékeket árusító boltokban adhatja le a használt eszközeit. Az összegyűjtött elektronikus szemét fémhulladéktelepekre kerül, ahol előkészítik az újrahasznosításra.

Tihanyi Ervin, az Inter Metál Recycling Kft. elektronikai hulladék üzletágának vezetője az M1 híradójában elmondta: a berendezések veszélyes anyagainak eltávolítása az elsődleges feladat, és a hasznosítható anyagoknak a termelésbe való visszaforgatása is fontos. A réz, vas, alumínium, valamint a nemesfémek azok az anyagok, amik megtalálhatók ezekben a berendezésekben.

Neked ajánljuk
Súlyosan alábecsülték az óceánok szennyezettségét A csomagolások fényes és árnyas oldaláról Az Országgyűlés később tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos javaslatot A fehér szarvas (természetfilm) Túl sokat gyűjtenek evésre belőle, kipusztulás szélén áll egy törökországi békapopuláció
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam