2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kukások nyitottak könyvtárt

Ankara Çankaya negyedében nagy sikerű könyvtárt nyitottak helyi kukások az utcákon talált, kidobott könyvekből. Magas irodalomtól kezdve a képregényekig, francia nyelvűtől az angolig tudnak válogatni a látogatók.

A köztisztasági vállalat dolgozói több hónap alatt gyűjtötték össze a kukákból megmentett könyveket, és ez még bővült azáltal, hogy a lakosság is szívesen adományozott e célra. Első körben csak a vállalat dolgozói és azok családtagjai használhatták a könytárt, de ahogyan az állomány fokozatosan nőtt, megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt is, a múlt év szeptemberében.

Köztiztasági dolgozó olvas az új könyvtárban Fotó: Muhammed Selim Korkutata – Anadolu Agency

A törökországi Çankaya polgármestere, Alper Tasdelen is támogatta a könyvtár létrehozását, mely

jelenleg több mint 6000 könyvet gondoz.

Gyerekek számára könyv- és képregényosztály is működik, de tudományos szakirodalommal is rendelkezik. A külföldi és az idegen nyelven tudó látogatók számára angol és francia nyelvű könyvek állnak rendelkezésre. A könyveket két hétre lehet kikölcsönözni, és természetesen lehet hosszabbítani, ha szükséges.

A könyvtár egy volt téglagyárban kapott helyet, amely jelenleg a köztisztasági vállalat tulajdonában van. A csarnok hosszú folyosóival és termeivel ideális helynek bizonyult.

A TRT world angol nyelvű tudósítása a könyvtárról Forrás: YouTube

Idővel az állomány annyira felduzzadt, hogy a könyvtár szívesen kölcsönöz könyveket iskolák, sőt különböző börtönök számára is. Mi több, az önkormányzat egy személyt alkalmaz teljes munkaidővel, hogy a könyvtárt gondozza.

Az intézmény nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében, hiszen az olvasás mellett játékra és sakkozásra is külön termek állnak rendelkezésre.

Vidéki falvakból pedig a tanárok várják a tankönyveket, amelyekből a gyerekeket tudják tanítani az elmaradottabb régiókban.

A könyvtár gyakori látogatói a helyi kisiskolások, illetve a közeli völgyben kirándulók, biciklisták, akik pihenésképpen be szoktak ugrani egy kis olvasnivalóra, és egy csésze teára, ugyanis a könyvtárban található egy kis társalgó is, ahol teázhatnak és sakkozhatnak a látogatók.

Neked ajánljuk
Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban Hamarosan Magyarországon is elérhetővé válnak a TerraCycle világhírű körforgásos megoldásai Több mint 100 tonna újrafeldolgozhatatlan hulladéktól szabadul meg az ALDI Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: filantropikum.com
Vissza
Hírfolyam