2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hozhat a vendég otthonról dobozt?

Egy nemrégiben készült hazai kutatásban többek között arra keresték a választ, hogy az egyszer használatos műanyagok lecseréléséhez milyen lépésekre lenne szükség, és ehhez képest hol tartunk most.

A vendéglátóipari csomagolóeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Indepack Kft. kutatást végzett közel 4000 vendéglátással foglalkozó cég körében, hogy választ találjon arra, mennyire környezettudatosak a vendégek, a vendéglátóhelyek, illetve hogy a cégek hogyan kezelik az otthonról hozott elviteles dobozokat. 

A kutatás igazolja, hogy a vendégek alacsony számban hoznak otthonról elviteles dobozt. A vendéglátóhelyek ezeket ugyan elfogadják, de több mint harmaduk ezzel figyelmen kívül hagyja a jelenlegi jogszabályi rendelkezést a vendégek igényeinek előtérbe helyezése miatt. A megkérdezett vendéglátósok, akik napi kapcsolatban állnak vendégeikkel, úgy gondolják, hogy a környezetbarát csomagolásért a vendégek nem vállalnának többletköltséget.

Az otthonról hozott dobozok kérdése

A vásárlókat gyakran biztatják arra, hogy a műanyaghulladék csökkentése érdekében otthonról vigyenek ételszállításra alkalmas dobozokat. Ezek elfogadását viszont a 62/2011. (VI. 30.) VM-rendelet szigorúan szabályozza. Élelmiszer-biztonsági szempontból nem fogadható el, hogy a fogyasztók által, ismeretlen körülmények között elmosogatott, szállítás közben szennyeződött ételhordó edények bekerüljenek a tiszta konyha- vagy tálalótérbe. 

A kutatás rámutat arra, hogy a vendégek kis számban hoznak dobozt otthonról. A vendéglátóhelyek 58%-a egyáltalán nem találkozik otthonról hozott dobozzal, 42%-uknál pedig átlagosan 10 vendégből 1 fő hoz magával valamilyen ételhordót.

Mosogatni kötelező!

A szigorú szabályozás ellenére a vendégek saját edényeinek használatára megoldás lehet, ha a hozott edényen a vendéglátóhely a tálalótéren kívül fertőtlenítőszeres mosogatást végez. Arra a kérdésre, hogy a vendéglátóhelyek elfogadnak-e otthonról hozott dobozt, a válaszadók 41 százaléka válaszolt igennel. Az is kiderült, hogy az elfogadókból csupán 4 százalék végzi el a fertőtlenítő mosogatást saját bevallása szerint. Összességében a vendéglátóhelyek negyede nyilatkozott úgy, hogy higiéniai okokból vagy át sem veszi az otthonról érkező edényeket, vagy elmossa azokat, vagyis valamilyen módon igyekszik eleget tenni a szabályozásnak.

Mennyire fontos a környezetvédelem?

A kutatás arra is kereste a választ, hogy a vendéglátóhelyek mennyire törekednek környezetbarát csomagolás bevezetésére. A vendéglátóhelyek 41%-a jelenleg nem tart semmilyen lebomló/újrahasznosítható csomagolóeszközt. 47%-uk részben használ (ez lehet pl. papírpohár), 12% pedig kizárólag ilyen termékekbe csomagol. Ez utóbbi kategóriába leginkább a pizzériák (pizzásdoboz), talponállók (papírtálca), kávézók (papírpohár) tartozhatnak.

A kérdőív arra is rákérdezett, hogy a vendégek hajlandók lennének-e többet fizetni, ha az ételek környezetbarát elviteles dobozba kerülnének. A válaszadók csak 12%-a nyilatkozott úgy, hogy a vendégeik megfizetnék a környezetbarát csomagolással járó többletköltséget, de a statisztika azt is megmutatja, hogy a vendégek 2/3-a ezt nem tenné meg.

Fotók: Pixabay

Neked ajánljuk
Adatbázis készül a mentőket támogató éttermekről Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Lehet szavazni a fővárosi állatkert fiú kiselefántjának nevére Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért Mi fán terem a méltányos kereskedelem?
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam