2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gombából készült csomagolópapíré lehet a jövő

Mérnökök, tudósok és iparcikktervezők hada dolgozik azon, hogy fenntartható alapanyagokból állítsák elő azokat a mindennapokban használt eszközöket, amelyek jelenleg gyártásuk során vagy éppen élettartamuk lejártával a környezetet szennyezik.

Az Origo a BBC alapján ismertette azokat az alternatívákat, amelyek a közeli jövőben a műanyaból készült zacskók, szívószálak és egy csomó egyéb tárgy és anyag helyébe léphetnek.

gomba: válasz minden gondra?

A mikrobiológusok közül sokan egyetértenek abban, hogy a gombák a bolygó legkülönlegesebb élőlényei közé tartoznak. Hasznosításuk alapja sajátos és igen változékony struktúrájuk, a micélium. Ez lényegében a „gombaszövet”, amely változatos formákat vehet fel.

Forrás: MycoWorks Media/youtube.com

A MycoWorks nevű cég azon dolgozik, hogy kémiai eljárásokkal befolyásolják a micélium fejlődését, életciklusát. Járólap, parketta, termékcsomagolás éppúgy készülhet a jövőben micéliumból, mint egyszerűbb használati tárgy, sőt – az optimista várakozások szerint – bizonyos területeken a fát is helyettesítheti majd.

Fotó: www.mycoworks.com

Vizeletből tégla

A cementgyártás a világ karbonkibocsátásának mintegy 5 százalékáért felel. Ezért több kutató és mérnök egészen az ókori Róma koráig nyúl vissza, hogy fenntartható építőipari megoldásokhoz merítsenek ihletet.

A rómaiak viaduktjaiknál különböző gyümölcsleveket kevertek vulkáni kövekhez, törmelékhez, melyekből igen megbízható, cementszerű anyagot nyertek. A téglákba gyakran vizelet is került a gyártás során Fotó: schmeeve/flickr.com

Egy edinburghi intézményben fiatal kutatók hasonlóval próbálkoznak. Biostone néven futó fejlesztésükben homokhoz kevernek az emberi vizeletből kivont anyagokat. Kutatók egy másik csoportja a projekten belül pedig a sörfőzésből megmaradt szerves hulladék felhasználásával készülő téglákat fejleszt.

A fa is kaphat második esélyt

Az Uniboard NU Green szériájának termékei kizárólag fahulladék felhasználásával készülnek. Ezzel önmagában jelentős megtakarítást érnek el az üvegházhatású gázok kibocsátásában. Ám a cég a hagyományos ragasztókat, és ezzel a formaldehidalapú vegyületeket is száműzte. Helyette rostalapú – például kukoricaszárból vagy komlóból – készülő rögzítőanyagokat alkalmaznak.

Neked ajánljuk
Tetemes mennyiségű szeméttől kellett megtisztítani a Szamost Papírból készül környezetbarát borospalack Adjunk esélyt az anyagoknak A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam