2019. augusztus 26., Izsó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

122 tonna rákkeltő hulladékot rejtettek el egy 20 milliós nagyvárosban

Hétmillió jüanra (289 millió forintra) bírságoltak egy kínai vegyipari vállalatot, miután 122 tonna kőszénkátrányt temetett el egy sanghaji lakónegyedben.

A Shanghai Huarui Chemical Group még 2008-ban helyezte a földbe az ipari hulladékot tartalmazó konténereket a már akkor is 20 millió lakossal rendelkező tengerparti metropolisz Csinsan nevű negyedében – adta hírül az MTI alapján az Index.

A város környezetvédelmi hatóságai csak 2016-ban értesültek a rákkeltő hatású kőszénkátrány lerakásáról egy polgári per nyomán, az azt követő vizsgálatok pedig súlyos szennyezést mutattak ki a talajban és a talajvízben.

Sanghaji sétálóutca Fotó: pixabay.com

A vizsgálatok szerint fenol, benzol, policiklusos aromás szénhidrogén és kőolaj szennyezte be a környezetet. A 7 millió jüanos bírságból 3 milliót a szennyezés eltakarítására, 4 milliót pedig a környezet helyreállítására szánnak.

A sanghaji eset nem egyedülálló: országos probléma a szabályozatlan vegyipari termékek lerakása és a hulladék miatt megszaporodó daganatos betegségek nagy száma.

Kína az elmúlt években komoly lépéseket tett a többek között az erőltetett iparosításból, a nemzetközi szemétimportból és a széntüzelésű erőművek kiterjedt használatából fakadó környezeti károk megfékezése érdekében, azonban a kiterjedt korrupció, a kommunista párton belüli pozícióharcok és a rövid távú gazdasági fejlődés elsőbbsége miatt több, papíron szigorú környezetvédelmi szabályozás is jelentősen fellazul, mire életbe lép.

Neked ajánljuk
Egy mindent ellepő légyfelhő örömteli következményekkel is járhat Inkognitóban járnak a szemetelők Szegeden Ön tudja, hogy melyik országban üzemel a legtöbb elektromosautó-töltő? A munka elvesztésének árnyékában (videó) Katasztrófát hozhat az aszály és a hőség
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam