2019. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan lesz az olívamagból csomagolóanyag?

Egy török ​​kutatócsapat szokatlan alapanyagot talált a gyártása során és hulladék formájában is szennyező műanyag tárgyak helyettesítésére.

Három török ​​kutató létrehozott egy olyan – eldobható műanyagot helyettesítő – terméket, amely fenntartható és megújuló forrásból származik: olívamagból. Az isztambuli kutatók a magokban található cellulózt használják fel – írja a BBC alapján a Magyar Mezőgazdaság.

A technológia segítségével műanyag granulátumokat állítanak elő olívaolajgyárakból származó, hulladékként kezelt olívamagok polimer szerkezetté való átalakításával.

Fotó: maxpixel.net

Termékeiket főleg elektronikai és élelmiszeripari csomagolásokban alkalmazzák. Az általuk gyártott 1 kg bioműanyaggal 6 kg szén-dioxid-kibocsátást spórolnak meg.

Eddig 5 tonna olívamagból 3,5 tonna műanyagot állítottak elő.

„Ha nem változtatunk a rendszeren, 2050-re nem lesz fenntartható élet a tengereinkben. Ez a tény ébresztett rá minket arra, hogy a projektünk nemcsak nekünk, hanem az egész emberiség és az ökoszisztéma számára is mennyire fontos” – hangsúlyozta Ahmet Fatih Ayas, a Biolive vállalat technológiai vezetője.

Neked ajánljuk
Az óceánokban lévő szemét tíz százaléka a halászatból származik A Meki is nekimegy a szemétnek Vége a korlátlan ételfogyasztásnak Kétezer háztartást láthat el tiszta energiával a szeghalmi naperőmű A magyar uniós polgárok is fontos ügynek tartják a klímaváltozást
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam