2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden partra vetődött tengeri emlősben találtak mikroműanyagot Nagy-Britanniában

A kutatók összesen 50 olyan delfint, fókát és bálnát vizsgáltak meg, melyek a Nagy-Britannia körüli vizekből vetődtek partra.

A kutatók minden megvizsgált állatban találtak legalább egy műanyagrészecskét –  közölte a Scientific Reports című szaklapban publikált tanulmány alapján az MTI.

„Az állatonkénti 5,5 darab viszonylag kis arány. Ez azt sugallja, hogy végül szervezetük kiválasztotta a műanyagot, vagy az állatok visszaöklendezték” – mondta Sarah Nelms, az Exeteri Egyetem kutatója. 

A mikroműanyagok öt milliméternél kisebb műanyagrészecskék, amelyek közvetlenül a vízből vagy zsákmányállatokon keresztül juthatnak az állatok testébe.

A talált műanyagrészecskék 84 százaléka ruházatból, halászhálóból vagy fogkefékből származó szintetikus rostokból áll. Más töredékek valószínűleg olyan tárgyakból származnak, mint például az élelmiszerek csomagolása és a műanyag palackok. 

Szomorú tarkaság a tengerparton Fotó: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters/Wikimedia Commons

A kutatók megállapították, hogy az állatok bélrendszere kevesebb részecskét tartalmaz, mint a gyomra. Valószínűleg ezen a területen akad meg először a műanyagrészecske.

Megfigyelték, hogy azoknak a tengeri emlősöknek, amelyek fertőző betegségben pusztultak el, több műanyagrészecske volt az emésztőrendszerében. 

„Nem vonhatunk le határozott következtetést ezen megfigyelésekből a műanyagok lehetséges biológiai hatásaira. Még nagyon az elején járunk a mindenütt jelen lévő káros anyagok jelentőségének megértésében. De most már van egy adatunk a szennyezés mértékéről, amelyhez viszonyíthatjuk a jövőbeli tanulmányokat” – mondta el Brendan Godley, a tanulmány társszerzője.

A tengeri emlősök, például a bálnák, delfinek és fókák, a kutatók szerint fontos indikátorai a tengeri ökoszisztémák egészségének, különös tekintettel a környezetszennyezésre.

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Néhány üzletében bevezeti a használt étolaj visszavételét az ALDI A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam