2021. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU megálljt parancsolhat a mikroműanyagoknak

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) betiltaná a szándékosan alkalmazott mikroműanyagok 90%-át. Az intézkedés 20 év alatt 400 ezer tonna szennyező műanyagtól kímélhetné meg a környezetet.

Az Európai Unió területén minden évben a nagy csendes-óceáni szemétsziget hatszorosát elérő mennyiségű mikroműanyag kerül a környezetbe, ez 10 milliárd műanyag palackkal egyenértékű – írja a Guardian.

A javaslat nyomán elsősorban a kozmetikumok, mosószerek, festékek, lakkok, valamint egyes építőipari és mezőgazdaságban alkalmazott termékek esetében lenne változás, amelyek a kényelmet vagy a profitot szem előtt tartva, tervezetten kerültek az összetevők közé.

Az intézkedés a műtrágyákban is betiltaná a mikrogyöngyök használatát, mivel a kutatások ara utalnak, hogy ezek bejuthatnak az élelmiszerekbe. A tervezet ugyanakkor nem tér ki a szándékolatlanul a környezetbe kerülő mikroplasztik kezelésére.

Az Európai Unió területén évente mintegy 176 000 tonna 5 mm-nél kisebb műanyagrészecske jut a természetes vizekbe szándékolatlanul, például a gépkocsik gumiabroncsának kopása révén Fotó: Neil. Moralee/Visual Hunt

Baskut Tuncak, az ENSZ veszélyes anyagokkal és hulladékokkal foglalkozó előadója szerint

„az ECHA által javasolt intézkedések esélyt teremtenek arra, hogy biztosítani tudjuk a következő generációk jogát egy tiszta, egészséges és fenntartható környezethez”.

A javaslatot első körben az ECHA tudományos bizottsága tekinti át és véleményezi az Európai Bizottság számára. Mintegy másfél év szükséges ahhoz, hogy a tervezetet törvénybe foglalják, majd újabb 8 hónap ahhoz, hogy a szabályozás életbe is lépjen. A mikroműanyagokra vonatkozó tiltás és korlátozás átvezetésére mintegy 6 év áll majd rendelkezésre, hogy a gyártók alkalmazkodni tudjanak a megváltozott feltételekhez.

Fotó: Florida Sea Grant/VisualHunt
Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Még két hétig lehet jelentkezni a Tisztítsuk meg az országot! program pályázatára Könnyebb lett felelősen gondoskodni a sittről Kaposváron Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam