2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Afrikáig vándorolnak az EU-ban kukába dobott elektronikai hulladékok

Érdekes kutatásba fogott a Bázeli Akcióhálózat (BAN), amely arra volt kíváncsi, hova kerülnek az uniós országokban kidobott elektronikai hulladékok. A helyzet lesújtó, és nem csak a mennyiség miatt.

A szervezet két évig tartó nemzetközi kutatását itthon a Greenpeace Magyarország munkatársai és aktivistái segítették. Ők 2017 augusztusában 17 megjelölt elektronikai cikket, képernyőket, asztali számítógépeket adtak le Budapest környéki és tatabányai gyűjtőpontokon. A nálunk leadott eszközök mind az unión belül maradtak, a nemzetközi helyzet azonban nem ilyen megnyugtató – számolt be a hvg.hu.

A tanulmány elkészítéséhez az Európai Unió tagországaiban összesen 314 eszközre, köztük számítógépekre, nyomtatókra és monitorokra telepítettek GPS-nyomkövetőt.

A jeladók adatait összesítve kiderült, hogy 19 elektronikai cikket, azaz a hulladék 6 százalékát exportálták, ebből 11 volt olyan, amely nagy valószínűséggel illegálisan került ki az EU-ból.

Burmai munkások próbálják védeni magukat a nyomtatott áramkörök olvasztása során keletkező füsttől Fotó: BAN/flickr.com

A célállomás Ghána, Hongkong, Nigéria, Pakisztán, Tanzánia, Thaiföld és Ukrajna volt. A vizsgált 10 ország közül (Ausztria, Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Írország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország és Spanyolország) csak Magyarország volt az, ahol nem észleltek exportot.

Talán ez a 6 százalékos arány nem tűnik túl nagynak, de ha ezt rávetítjük az EU teljes elektronikaihulladék-termelésére, akkor kiderül, hogy évi 352 477 tonnányi e-hulladék kerül ki illegálisan az Európai Unióból fejlődő országokba. 

Egy férfi egy tanzániai szervizben igyekszik megjavítani az importált számítógépeket, a háttérben készül az ebéd Fotó: BAN/flickr.com

A BAN azt állítja, hogy az Európai Unió hulladékgazdálkodási rendszere a szegények és kiszolgáltatottak kárára működik, és a helyzet még rosszabb lehet a közeljövőben.

A civil szervezet attól tart, hogy az elektronikai cikkeket gyártó vállalatok ki fogják lobbizni, hogy az elromlott, értékvesztett elektronikai cikkeket lehessen exportálni.

Ez teljességgel aláásná a bázeli egyezményt, amelynek célja, hogy megakadályozza a fejlett országok veszélyeshulladék-exportját.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam