2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezettudatos érmekért küzdhetnek a sportolók Tokióban

Szemétbe dobott, vagyis már használhatatlan elektronikai hulladékból, köztük mobiltelefonokból kinyert nemesfémből készülnek el a jövő évi tokiói nyári olimpia medáljai, hogy így csökkentsék a világban egyre csak halmozódó e-szemetet.

Egy csak nemrég publikált tanulmány szerint már nem kizárólag a „rendes” szemét, hanem az úgynevezett e-hulladék, vagyis a kidobott elektronikai eszközök is komoly problémát jelentenek az emberiség számára. Ráadásul a már nem használt készülékekből rengeteg a fejlődő országokban köt ki, és ott gyűlnek tovább, hatalmas e-szemétdombokat emelve ezzel – írja a hvg.hu.

Részben ezért vágtak bele projektjükbe a 2020-as tokiói olimpiai szervezői, akik már 2017-ben, vagyis még a riói események után közölték:

a Japánban rendezendő nyári játékok medáljaihoz szükséges nemesfémet, vagyis az aranyat, a bronzot és az ezüstöt is leselejtezett okostelefonokból és egyéb elektronikai cikkekből fogják kinyerni.

A Channel NewsAsia most azt írja, a szervezők nem változtattak tervükön, pénteken ugyanis bejelentették: ragaszkodnak eredeti elképzeléseikhez, s az érmek készítéséhez valóban tönkrement eszközöket fognak felhasználni. Erre a megerősítésre azért volt szükség, mert korábban nem voltak benne biztosak, hogy sikerül kellő alapanyagra szert tenniük.

Forrás: JVT-en/youtube.com

A szervezők 2700 kilónyi bronzot, 30,3 kiló aranyat, továbbá 4100 kilónyi ezüstöt határoztak meg. A bronzból szükséges mennyiség már tavaly júniusban összegyűlt, most októberre pedig az arany és az ezüst nagy része is összejött, hála a közreműködő lakosságnak.

Neked ajánljuk
Visszatér az üvegvisszaváltás Mikroműanyagot találtak a Déli-sark édesvizeiben Elektromos hulladék művészi elrendezésben Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből A régi festmények nemcsak a kurátorok, de a klímatudósok szívét is megdobogtatják
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam