2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldkommandó a tiszta környezetért

A miskolci Zöldkommandó egy fiatal, de igen aktív szerveződés, amely hatalmas sikereket ért el az illegális hulladéklerakók és a szemetelők megfékezésében.

Bő fél év telt el a miskolci hulladékkommandó megalakulása óta. Az eddigi tapasztalatokról, sikerekről és kihívásokról a Hulladékvadász kérdezte Kovács Lászlót, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatóját.

A Zöldkommandó létrehozásának célja az illegális hulladéklerakások visszaszorítása érdekében végzett szervezeti tevékenységek összehangolása volt, ami a miskolci városháza, a Miskolci Önkormányzati Rendészet, a rendőrség és a helyi hulladékgazdálkodó MiReHu Kft. együttműködésének hála valósulhatott meg.

A Zöldkommandó Miskolc kül- és belterületén, mintegy 237 km2-en 
végez ellenőrzéseket, amelyek visszatérő jelleggel, eltérő napszakokban, a hét bármely napján megtörténhetnek.

Kovács László a kezdeményezés sikereként könyvelte el, hogy a bejelentések száma alapján nőtt az ismertségük, illetve hogy számos helyen és területen intézkedtek hatékonyan, hol a terület megtisztításával és az újraszennyeződés megakadályozásával, hol figyelmeztetéssel, hol szankcióval értek el eredményt.

A jövőben talán az utcákat közelebbről szemügyre véve sem találunk majd hulladékot Miskolcon Fotó: Civertan Grafikai Stúdió/Wikimedia Commons

Az elmúlt fél év alatt a Zöldkommandó összességében százas nagyságrendben intézkedett, több tucat esetben tettenérésre vagy a szabálysértés elismerésére is sor került.

Kovács László a lakosság szerepéről elmondta: szeretnék, ha mindenki nyitott szemmel járna. „Jelezzék felénk, ha szabálysértést tapasztalnak, és rögzítsenek lényeges információkat. Várunk fényképes, rendszámos, személyre utaló bejelentést, és kérjük, hogy akár az adataik zártan történő kezelésével is, de tanúsítsák az elkövetés körülményeit, ha nem sikerült tetten érni a szabálysértőket.”

A jövőbeli terveikkel kapcsolatban a rendészeti igazgató elmondta, hogy még több közterületi járőrt és figyelőszolgálatot szeretnének bevetni, emellett a technikai eszközpark bővítését és a lakossági kapcsolattartás fejlesztését tervezik az illegális hulladéklerakás visszaszorítása érdekében.

Neked ajánljuk
Tavaly jelentősen kevesebb szemetet exportált Németország Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban Ismét autóalkatrészekből készített ruhákat a Hyundai A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: hulladekvadasz.hu
Vissza
Hírfolyam