2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az óceáni hulladék nem csak az indulatokat fűtheti

Az óceáni műanyaghulladékból egy új technológia segítségével akár üzemanyag is készíthető, ami fokozhatja a tengerek megtisztítására tett erőfeszítéseket.

Nem kétséges, hogy a műanyaghulladék az emberiség egyik legnagyobb problémája. A csendes-óceáni szemétsziget kétszer akkora felületen fedi le az óceánt, mint Texas területe, a becslések szerint 1,8 billió darab hulladékot tartalmazhat.

A műanyaghulladék csökkentésének szükségessége adott ötletet az Indiana államban található Purdue Egyetem csapatának, amely kifejlesztett egy új kémiai átalakítási folyamatot, amely kifejezetten a poliolefinhulladékra irányul – írja az Interesting Engineering nyomán a Hulladékvadász.

A poliolefinek nem tartalmaznak káros vegyszereket vagy melléktermékeket, így gyakran használják őket élelmiszer-csomagolásra, majd a hulladéklerakókban és a tengerekben végzik Fotó: Anna Gregory/flickr.com

A fejlesztés a feltalálók szerint a poliolefinalapú műanyagok 90 százalékának hasznosítását teszi lehetővé:

„A hulladékból sokféle értékes terméket tudunk előállítani, köztük polimereket, könnyűbenzint (szénhidrogének keveréke) és tiszta üzemanyagokat”

– mondta Linda Wang, az egyetem professzora és a technológiát fejlesztő kutatócsoport vezetője. „Átalakítási technológiánk potenciálisan növeli az újrafeldolgozó ipar nyereségeit és csökkenti a világ műanyaghulladék-készletét” – foglalta össze az előnyöket a kutató.

Forrás: Purdue Engineering/youtube.com

A tudósok olyan eljárást hoztak létre, amely a műanyagot a könnyűbenzinné (napfta), egy gyúlékony folyékony szénhidrogén-keverékké alakítja. Az így kapott könnyűbenzint más vegyi anyagok alapanyagaként lehet felhasználni, vagy speciális oldószerekké, illetve más termékekké alakítható, beleértve az üzemanyagokat is.

A kutatók becslése szerint az éves üzemanyagigény 4 százalékát tudnák így előállítani.

Wang most potenciális befektetőket vagy partnereket keres, hogy a technológiát a kereskedelemben is értékesíthessék.

Fotó: vaidehi shah/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Új fejezet kezdődik a hazai hulladékgazdálkodásban Kajakosok tisztítják meg Sydney kikötőjét Globális vészhelyzetnek nyilvánította a klímaváltozást Szingapúr Madárodúkat kapnak óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként Nem csak a klímaváltozás hozhat extrém időjárást
Tovább a forrásra: hulldekvadasz.hu
Vissza
Hírfolyam