2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy magyar cég fejlesztése is segíthet a műanyagprobléma felszámolásában

A 19. század egyik nagy felfedezésének számított a műanyag, amely mára mindenhol jelen van. Ott van a megvásárolt ruhákban, elektronikai termékeinkben és abban a sok-sok zacskóban, amelybe a zöldséget, gyümölcsöt pakoljuk, hogy hazaérve azonnal a kukában kössön ki.

A műanyag újrahasznosításával a problémák részben kezelhetők, ugyanakkor a gyártáshoz kapcsolódó környezetszennyezést így sem tudjuk elkerülni. Számtalan okos és praktikus alternatívát találhatunk az internet rengetegében, hogyan helyettesíthető papírzacskóval az egyszer használatos műanyag, üveggel a plasztikflakon, azonban ezek használatához az eladói oldalnak is rugalmasnak kell lennie.

A gyártói oldalról közelítve az jelenthet megoldást, ha már eleve olyan anyagból készülnek ezek a táskák, amik biológiai úton lebomlanak, tehát nem terhelik, károsítják a természetet.

Ezt ismerte fel a Bács-Kiskun megyei Poly-Pack Kiskunhalas Kft., amikor bevezette kínálatába a kukoricakeményítőből készült táskákat, amelyek ipari körülmények között 90 nap alatt valódi humusszá válnak, nem pedig aprózódva, mikroműanyagok formájában szóródnak szét a környezetünkben.

A kukoricakeményítőből készült táska ipari komposztálás során 90 nap alatt bomlik le Fotó: patikataska.hu

A cég 1996 óta foglalkozik csomagolóanyagok gyártásával, a hagyományos polietilén alternatívájával azonban csak 2009-ben rukkoltak elő. Az előállítás költségessége miatt akkor még kevésbé volt befogadó a piac.

Tény, hogy a kukoricakeményítőből készült táskákra nem érvényes az állam által kivetett termékdíj, azonban a gyártás költségei a mai napig nem teszik lehetővé, hogy a gazdaság számára észrevétlenül, veszteség nélkül térhessenek át csak a környezetbarát alapanyagra.

„Én szívem szerint csak kukoricakeményítőből gyártanék, de nyilván ezt el kellene fogadtatnom a piaccal” – mondta a kft. ügyvezető igazgatója, Rózsa Ferenc László a HelloVidéknek.

Az áttörést a kitartó munkának és optimizmusnak köszönhetően 2016-ban érte el a gyártó, azóta van jelen a palettáján a teljes mértékig természetes anyagból készült szatyor, amely azóta évről évre egyre nagyobb számban értékesítenek. Az emberek leginkább a patikákban találkozhat a kukoricakeményítőből készült táskákkal.

Neked ajánljuk
Izzik a levegő a műanyag körül Tovább dolgozik a környezetbarát csomagolásokon a Nestlé Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam