2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégis biztonságos az óceántisztító hajó?

Eltúlzott a tengerbiológusok aggodalma, amivel védik a neusztont, vagyis a víz felszínét benépesítő élőlényeket – állítja Boyan Slat, a világtengerek megtisztítására tervezett Ocean Cleanup-technológia holland feltalálója.

Miközben a neuszton fenyegetettségét Slat szerint semmi nem támasztja alá, arra „számos adat áll rendelkezésre, hogy a tengerekben úszkáló több százezer tonnányi műanyaghulladék károsítja a tengeri élővilágot, beleértve a neusztont is” – idézi az Ocean Cleanup alapítóját a Qubit.

Januárban felmerült, hogy Slat találmánya, amellyel a világóceánokat tervezte megtisztítani, esetleg éppúgy veszélyeztetheti a világtengerek élővilágát, mint maga a műanyagszemét.

A hálótól egyébként kifejlesztői azt remélik, hogy az évszázad közepére megtisztítják a világtengereket, de akadnak olyan tengerbiológusok, akik szerint Slat Ocean Cleanupja komoly veszélybe sodorhatja a vízi ökoszisztémát.

Rebecca Helm medúzakutató nemrégiben a The Atlantic folyóirat weboldalán vetette fel, hogy a szemétszedő hálót kifejlesztő Slat nem vette figyelembe a levegő és a víz találkozásánál képződő filmszerű réteg, az úgynevezett neuszton gazdag élővilágát.

A természetes vizek felületén képződő elektrosztatikus felületi hártyát a mikroszkopikus méretű baktériumoktól és gombáktól a szabad szemmel is látható medúzákig, polipokig, rákocskákig és további állatokig és növényekig többtucatnyi faj népesíti be Fotó: pixabay.com

Slat szerint azonban a neuszton iránti aggodalmak alaptalanok. Az Észak-atlanti áramlatot tanulmányozó bécsi óceánkutató, Gerhard Herndl az alábbiakkal nyugtatta meg az ökoszisztémáért aggódó szemétszedő vállalkozást:

„Miután minden egyes partot érő hullámmal ennek vannak kitéve, a legtöbb plankton- és neusztonalkotó faj alkalmazkodott a nagyarányú veszteségekhez. Noha a nyílt vízen kevésbé vannak kitéve ilyen megpróbáltatásoknak, az óceánok közepének felszínét alkotó élővilágot a nagy áramlatok és a hatalmas viharok rendszeresen tizedelik. Ezekhez a hatásokhoz képest elenyésző az a veszteség, amelyet a neusztonnak az Ocean Cleanup-technológia rendszere miatt kellene elszenvednie.”

Fotó: The Ocean Cleanup/facebook.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam