2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Betétdíjas csomagolási és palackozási rendszer indulhat Törökországban

„2023-ra Törökországban minden italpalackra kiterjesztik a betétdíjas visszaváltási rendszert” – jelentette be Murat Kurum környezetvédelmi és urbanizációs miniszter. A rendszer célja a szárazföldi és a tengeri szennyezés csökkentése.

A kormány korábban lépéseket tett a műanyag zacskók használatának csökkentésére is, az áruházak 25 cent díjat számolnak fel minden egyes szatyorért – írja a hurriyetdailynews.com alapján a humusz.hu.

„A műanyag zacskók elleni küzdelem határozottan folytatódik. Minimálisra csökkentjük városaink hulladékproblémáját. Továbbá 2023-ig teljesen átállunk az italpalackok betétdíjas visszaváltási rendszerére” – jelentette ki Kurum egy találkozón Antalya déli tartományban január 20-án.

A palackok visszaváltására egy kisebb pénzösszeggel ösztönöznék a fogyasztókat Fotó: michael davis-burchat/flickr.com

Elsőként Isztambul metróállomásain kezdték el kiépíteni a műanyag palackok és fém italdobozok visszaváltásához szükséges infrastruktúrát. Az İTÜ-Ayazağa metróállomáson már üzemel egy automata, a projektet várhatóan hamarosan kiterjesztik a metró többi állomására is.

Az Isztambul Kártya (Istambul Kart) néven ismert városi közlekedési bérletet egyszerűen egy műanyag palack vagy alumínium italdoboz visszaváltásával fel lehet tölteni.

Amikor egy járókelő üres műanyag palackot helyez be a jegyautomatába, a gép érzékelője megvizsgálja a műanyag méretét: egy 0,5 literes palack 3 kurust ér, egy 1,5 literes palackért 9 kurust kapunk. Mivel egy utazás 2,60 lírába kerül, a teljes viteldíj kiváltásához legalább 28 darab 1,5 literes palackot kellene visszaváltanunk.

Példaértékű betétdíjas rendszer üzemel Norvégiában is: a skandináv országban a palackok 97%-át újrahasznosítják, és mindössze egy százalékuk végzi a környezetben.

Neked ajánljuk
A műanyaghulladék a Fekete-tenger élővilágára is veszélyt jelenthet Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban Miért (nem) a plasztik kémiai újrahasznosítása a megoldás? Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam