2019. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hulladékmentes várost akarnak létrehozni Törökországban

Japán után Törökország is arra készül, hogy hulladékmentes várost hozzon létre. A terv megvalósításától a környezetvédelmi előnyök mellett gazdasági hasznot és új munkahelyeket is várnak.

Kidolgozta egy hulladékmentes település tervét a török Környezeti és Várostervezési Minisztérium, amihez jelenleg a legmegfelelőbb várost keresik – adta hírül a Hürriyet Daily News alapján az Azonnali.

Az úttörő projekt megvalósítását a szükséges hulladékfeldolgozó eszközökkel és szakértőkkel támogatná a tárca.

Az elképzelés egyik fontos eleme a keletkező szerves hulladékok nagybani komposztálása, amivel nem csak a hagyományos lerakókba kerülő szemét mennyiségét csökkentenék, a közösségi terek növényültetéseinél hasznosításra is kerülne.

Köztéri park Ankarában Fotó: koalie/visualhunt.com

A nehezen lebomló hulladékokat típusonként különböző automatákba gyűjtenék. Az ide leadott szemétért lebeszélhető perceket vagy plusz adatforgalmat kapnának a lakosok a mobiljaikra.

A 2017-ben indult hulladékmentes program egyik fő támogatója Emine Erdoğan, a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan felesége. A projekttől ezermilliárd forintnyi (20 milliárd török líra) megtakarítást és szárezernyi új munkahelyet remélnek 2023-ig.

A törökországi kísérlet nem példa nélküli. Japánban már 2003-ban belekezdtek egy ilyen programba. Jelenleg a Kamikatsu nevű vidéki kisváros szemetének 80 százalékát újrahasznosítják, újrahasználják vagy komposztálják.

Neked ajánljuk
Szabadulnának a hulladéklerakótól 12 ezren szedik a szemetet az utak mentén Egyelőre drága és bonyolult, hogy a hulladék ne vesszen kárba Nő a világ növényiolaj-termelése Északnyugat felé sodródik a leszakadt gigászi jégtömb (képgaléria)
Tovább a forrásra: azonnali.hu
Vissza
Hírfolyam