2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A biológiailag lebomló műanyag valóban környezetbarát?

A biológiai úton lebomló műanyagokból készült termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, azonban ezeket a körforgásos gazdaság rendszerében a megfelelő helyen kellene kezelni.

A biológiailag lebomló alternatívák tipikusan egyszer használatos műanyag termékek helyettesítésére jelennek meg, azonban megfelelő hulladékkezelésük, azaz ipari komposztálásuk jelenleg nem megoldott, ezért nem nyújtanak valós, környezetbarát megoldást a műanyagszennyezés problémájára – írja a humusz.hu oldalon közzétett állásfoglalás.

A műanyagprobléma kezeléséhez az első és legfontosabb lépés az egyutas csomagolóanyagok és egyszer használatos termékek csökkentése, valamint a tartós, többször használatos alternatívák bevezetése lenne (például betétdíjas poharak használata a rendezvények, visszaváltható elviteles dobozok a vendéglátás esetében).

Fotó: Doug Beckers/flickr.com

Mindemellett – miután bizonyos esetekben nem lehet az egyszer használatos termékeket, eszközöket kikerülni –

„a komposztálható műanyagok szelektív gyűjtésére és ipari komposztálására megfelelő infrastruktúrát kell kialakítani, hogy azok valóban környezetkímélő alternatívát jelenthessenek a fosszilis energiahordozókból előállított műanyagokkal szemben”.

Továbbá különös figyelmet kellene fordítani arra, hogy a biológiailag lebomló műanyagok ne keveredjenek más műanyagokkal, ugyanis rontják a műanyag-újrafeldolgozás minőségét, ami többletmunkát és költséget jelent a hulladékgazdálkodók számára – áll a Humusz Szövetség, a Greenpeace, a HOSZ, a Felelős Gasztrohős és a Zöld Társulás közös állásfoglalásában.

Az állásfoglalás teljes szövege részletes indoklással a humusz.hu oldalon érhető el.

Neked ajánljuk
Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában A kávé és a banán nyerő párosítás Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam