2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ennél nincs lejjebb, ami a mikroműanyag-problémát illeti

Szakértők egy csoportja mikroműanyagokat mutatott ki az Északi-tenger és a Barents-tenger fenekéről származó üledékmintákban, illetve a mélyben élő gyűrűsférgek szervezetében.

Az osztályozási és műszaki biztosítási szolgáltatásokat nyújtó DNV GL 35 mintát gyűjtött be a tengerfenékről, a minták elemzését a Norvég Geotechnikai Intézet (NGI) végezte – számol be az MTI alapján a 24.hu.

Heidi Knutsen, a szervezet munkatársa szerint ez volt az első alkalom, amikor a norvég partvonal teljes hosszában gyűjtöttek be mintákat. 

A gyűrűsférgek törzsébe tartozó soksertéjűek fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban, hiszen rengeteg halfaj számára jelentenek alapvető táplálékot Fotó: © Hans Hillewaert/Wikimedia Commons

A férgekben lévő műanyagok ugyanakkor képesek felfelé vándorolni a táplálékláncon, a halak elfogyasztásával még az embert is elérhetik.

Mihaela Ersvik, a Norvég Környezetügyi Hatóság szakértője szerint a kutatás még mindig túl korai szakaszában jár ahhoz, hogy megválaszolják, mekkora veszélyt jelentenek ezek a mikroműanyagok az emberi egészségre.

A hatóság jelentése szerint egyelőre nem tudni, hogy a mintákban talált mikroműanyag-részecskéknek mi a forrása.

Neked ajánljuk
Fontos változások a kozmetikumok körül Nem csak pazarlás miatt problémás, ha a szemétben végzi az e-hulladék Akiket kiakasztott a feldolgozhatatlan textilhulladék Komoly veszélyt jelentenek az özönnövények az őshonos gyepes élőhelyekre Olvasnivalóval könnyíti a járványhelyzetet két könyvkiadó
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam