2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Önmérséklettel csökkenthetnénk az e-hulladék mennyiségét

Magyarországon évente 170 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik, ebből a legnagyobb értéket a mobiltelefonok képviselik. Az újrahasznosítás terén hazánk a világátlag dupláját hozza, de az uniós irányszám még ennél is nagyobb arányt határoz meg célként.

A Világgazdasági Fórum szerint 50 millió tonna elektronikai hulladék képződik a világban. Felfoghatatlan, hogy ez mekkora mennyiséget jelent, és még ennél is sokkolóbb, hogy ennek csak nagyjából 20 százalékát hasznosítják újra – mondta el Tihanyi Ervin, az Inter-Metal Recycling Kft. elektronikaihulladék-üzletág vezetője az M1 Kék bolygó című műsorában.

A magyarországi, éves, mintegy 170 ezer tonna e-hulladéknak nagyjából 40 százalékát tudják újrahasznosítani, ami a világátlag kétszeresét jelenti. Ugyanakkor az európai uniós elvárások 60–65 százalék körüli mennyiséget írnak elő.

Naponta csaknem tizenöt tonna elektronikai hulladék érkezik az Inter-Metal Recycling Kft. budapesti hulladékfeldolgozó üzemébe Fotó: Telek Ádám, Inter-Metal Recycling/facebook.com

Az Európai Unióban Magyarországon használják a legtovább a háztartási gépeket. Az Applia Magyarország Egyesülés legutóbbi felmérése megmutatta, hogy 2017-ben a hűtőgépek egyötöde, a mosógépeknek a negyede 15 évnél idősebb volt.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy addig használják a magyar háztartások a gépeket, amíg csak lehet, ha pedig valaki már nem szeretné tovább használni a gépeket, akkor azok többnyire második felhasználóhoz, tulajdonoshoz kerülnek.

Számos háztartást kiszolgálhattak Fotó: Inter-Metal Recycling/facebook.com

Tényleg le kell cserélnünk az egyéves telefont?

Az elektronikai hulladékok közül a legnagyobb értéket a mobiltelefonok képviselik. Míg egy átlagos elektronikai cikkben 17-féle hasznosítható nemesfém bújik meg, addig egy mobiltelefonban akár 50-60 is akad.

Az újrahasznosítás ugyanakkor sosem lehet teljes körű, ezért az üzletágvezető a hosszú távú megoldást az önmérsékletben látja.

Kiemelten fontos a jövő generációjában tudatosítani, hogy mennyire súlyos, globális környezetvédelmi probléma a folyamatosan növekvő mennyiségű elektronikai hulladék. Csak Magyarországon évről évre körülbelül 10 százalékkal több keletkezik. Ezért a nagyobbak figyelmét oktatóprogramokkal, a legkisebbekét Forgómorgó meséjével igyekeznek felhívni a tudatos környezetvédelemre – hangzott el a műsorban.

Neked ajánljuk
Górcső alatt a műanyag újrahasznosításával kapcsolatban elért hazai eredmények A szemétégetés a korábban gondoltnál is károsabb lehet Jobb a mosható pelenka! Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam