2020. február 29.,
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyagprobléma sokkal összetettebb, mint hinnénk

Mára már a legnagyobb petrolkémiai cégek is bejelentették, hogy részt vesznek a műanyagszennyezés elleni küzdelemben. Arról viszont még nem esett szó, hogy a környezet érdekében a termelésüket is vissza kéne szorítani.

A mai napig összesen 8,3 milliárd tonna műanyagot termelt az emberiség, aminek 91 százalékát nem hasznosítottuk újra. A műanyagok lebomlása a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is sok száz évig tarthat. Nem véletlen hát, hogy a környezetvédők olyan megoldásokat keresnek, amelyek túlmutatnak a hulladék összegyűjtésén és az egyszer használatos termékek betiltásán – írja a Hulladékvadász.

pedig A hulladékra a gyártók is szívesen költenek

Az idei év első heteiben, csaknem 30 vállalat részvételével, született meg az az egyezség, amely a műanyaghulladék felszámolását (Alliance to End Plastic Waste) tűzte zászlajára. A kezdeményezés támogatói között a világ legnagyobb petrolkémiai multinacionális cégeit is megtalálhattuk, például a BASF, a Dow Chemical és az Exxon Mobil is képviseltette magát.

A projektre öt év alatt 1,32 milliárd eurót fordítanának, a tervek szerint a hulladékgazdálkodásra, az újrahasznosítási infrastruktúrák kiépítésre, az oktatásra és a tisztításra költenének.

A rendezvényen rengeteg szó esett a körkörös gazdálkodásról és a kihagyott újrafeldolgozási lehetőségekről, ugyanakkor egyetlenegyszer sem merült fel a szűz műanyag gyártásának visszaszorítása.

Fotó: Paul Lowry/flickr.com

Nem csővégi megoldásokra lenne szükség

A független környezetvédelmi szervezet, a Recycling Network szerint a petrolkémiai cégek, amelyek aláírták az egyezséget az év elején, 2014-ben milliárdokat fektettek a műanyaggyártásba, és 2030-ig ezt folytatni is akarják. Emellett eltörpül az 1,32 millió eurós vállalásuk.

„Soha nem fogjuk megoldani a műanyagszennyezés problémáját, ha nem állítjuk le a petrolkémiai iparág bővülését”

– nyilatkozta Delphine Levi Alvares, a #breakfreefromplastic európai koordinátora a Deutsche Welle online kiadásának

Fotó: pxhere.com

Martin Baxter, az Egyesült Királyságban működő Környezetgazdálkodási és Értékelő Intézet (IEMA) fő szakpolitikai tanácsadója szerint bár a hulladéknak van pár „nagyon jó felhasználási területe”, fel kell tennünk magunknak a következő kérdéseket:

„Szükségem van ennek az anyagnak bármilyen formában a használatára? Hogyan csökkenthetem az általam használt anyag mennyiségét? Ki tudom-e választani azokat az anyagokat, amelyek könnyen pótolhatók? Meg tudom-e úgy tervezni a termékeimet, hogy az élettartamuk végén lebomoljanak?”

A kecske és a káposzta is?

Az Alliance to End Plastic Waste egyik aláírója, a BASF német vegyipari óriás nagy hangsúlyt fektet az innovatív csomagolási megoldások kifejlesztésére, amelyek hozzájárulnak a fenntarthatósághoz – nyilatkozta a kérdéssel kapcsolatban Christian Zeintl szóvivő.

Zeintl a kérdés kapcsán a Deutsche Wellének elmondta: a műanyag „segít az életszínvonal, a higiénia és a táplálkozás javításában és fenntartásában világszerte”. „Még akkor is, ha agresszíven csökkentjük a műanyagokat a környezetben, muszáj fenntartanunk az emberek és közösségek számára nyújtott korábbi előnyeit” – mondta Zeintl, aki úgy véli, hogy átfogó és stratégiai megközelítéssel mindkettő megoldható.

Neked ajánljuk
Újrahasznosított műanyagpalackokból kortyolhatjuk a Römerquelle ásványvizeket Jön az ár, és vele a hulladék A netezés környezeti következményei Biztató eredményeket hozott a drogériákat cselekvésre buzdító petíció Így nézne ki a jövő villanyautója?
Tovább a forrásra: hulladekvadasz.hu
Vissza
Hírfolyam