2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyagprobléma sokkal összetettebb, mint hinnénk

Mára már a legnagyobb petrolkémiai cégek is bejelentették, hogy részt vesznek a műanyagszennyezés elleni küzdelemben. Arról viszont még nem esett szó, hogy a környezet érdekében a termelésüket is vissza kéne szorítani.

A mai napig összesen 8,3 milliárd tonna műanyagot termelt az emberiség, aminek 91 százalékát nem hasznosítottuk újra. A műanyagok lebomlása a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is sok száz évig tarthat. Nem véletlen hát, hogy a környezetvédők olyan megoldásokat keresnek, amelyek túlmutatnak a hulladék összegyűjtésén és az egyszer használatos termékek betiltásán – írja a Hulladékvadász.

pedig A hulladékra a gyártók is szívesen költenek

Az idei év első heteiben, csaknem 30 vállalat részvételével, született meg az az egyezség, amely a műanyaghulladék felszámolását (Alliance to End Plastic Waste) tűzte zászlajára. A kezdeményezés támogatói között a világ legnagyobb petrolkémiai multinacionális cégeit is megtalálhattuk, például a BASF, a Dow Chemical és az Exxon Mobil is képviseltette magát.

A projektre öt év alatt 1,32 milliárd eurót fordítanának, a tervek szerint a hulladékgazdálkodásra, az újrahasznosítási infrastruktúrák kiépítésre, az oktatásra és a tisztításra költenének.

A rendezvényen rengeteg szó esett a körkörös gazdálkodásról és a kihagyott újrafeldolgozási lehetőségekről, ugyanakkor egyetlenegyszer sem merült fel a szűz műanyag gyártásának visszaszorítása.

Fotó: Paul Lowry/flickr.com

Nem csővégi megoldásokra lenne szükség

A független környezetvédelmi szervezet, a Recycling Network szerint a petrolkémiai cégek, amelyek aláírták az egyezséget az év elején, 2014-ben milliárdokat fektettek a műanyaggyártásba, és 2030-ig ezt folytatni is akarják. Emellett eltörpül az 1,32 millió eurós vállalásuk.

„Soha nem fogjuk megoldani a műanyagszennyezés problémáját, ha nem állítjuk le a petrolkémiai iparág bővülését”

– nyilatkozta Delphine Levi Alvares, a #breakfreefromplastic európai koordinátora a Deutsche Welle online kiadásának

Fotó: pxhere.com

Martin Baxter, az Egyesült Királyságban működő Környezetgazdálkodási és Értékelő Intézet (IEMA) fő szakpolitikai tanácsadója szerint bár a hulladéknak van pár „nagyon jó felhasználási területe”, fel kell tennünk magunknak a következő kérdéseket:

„Szükségem van ennek az anyagnak bármilyen formában a használatára? Hogyan csökkenthetem az általam használt anyag mennyiségét? Ki tudom-e választani azokat az anyagokat, amelyek könnyen pótolhatók? Meg tudom-e úgy tervezni a termékeimet, hogy az élettartamuk végén lebomoljanak?”

A kecske és a káposzta is?

Az Alliance to End Plastic Waste egyik aláírója, a BASF német vegyipari óriás nagy hangsúlyt fektet az innovatív csomagolási megoldások kifejlesztésére, amelyek hozzájárulnak a fenntarthatósághoz – nyilatkozta a kérdéssel kapcsolatban Christian Zeintl szóvivő.

Zeintl a kérdés kapcsán a Deutsche Wellének elmondta: a műanyag „segít az életszínvonal, a higiénia és a táplálkozás javításában és fenntartásában világszerte”. „Még akkor is, ha agresszíven csökkentjük a műanyagokat a környezetben, muszáj fenntartanunk az emberek és közösségek számára nyújtott korábbi előnyeit” – mondta Zeintl, aki úgy véli, hogy átfogó és stratégiai megközelítéssel mindkettő megoldható.

Neked ajánljuk
Szemétlerakónak használnak egy boszniai folyót Online tartalmakkal az illegális hulladéklerakók ellen Flashmobokkal az agyoncsomagolás ellen Kárpátalja, Ökörmezői járás (képgaléria) Küzdelem az illegális fakitermelés ellen
Tovább a forrásra: hulladekvadasz.hu
Vissza
Hírfolyam