2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Frissítő nyitottság – a budapestiek fizetnének a palackokért

A budapestiek elsöprő többsége, 75 százaléka támogatná a betétdíjas rendszer bevezetését, és választaná a visszaváltható palackot az egyszer használatos helyett − derült ki a Greenpeace Magyarország 2018 decemberében végzett reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A Greenpeace Magyarország megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet 2018. november 24. és december 10. között végzett reprezentatív közvélemény-kutatást 800 fős mintán Budapesten, személyes adatfelvétellel – írja a 24.hu.

A kutatás során kiderült: a budapestiek egyértelműen támogatják a kötelező betétdíjas rendszer bevezetését az italoknál annak érdekében, hogy az egyszer használatos palackok helyett a visszaváltható változatok terjedjenek el széles körben, és így csökkenjen a műanyagszennyezés.

A megkérdezettek háromnegyede (75%) választaná a betétdíjas, visszaváltható palackokat, és mindössze alig több mint ötödük (22%) tartana ki ebben az esetben is az egyszer használatos flakonok mellett.

A megkérdezettek válaszai egybevágnak az Európai Unió Tanácsának környezetvédelemért felelős miniszterei által tavaly decemberben elfogadott új irányelvtervezettel, ami az egyszer használatos műanyaghulladékok jelentős csökkentését írja elő. Az azonban, hogy a gyakorlatban melyik ország miként éri el az ebben lefektetett célszámokat, már jórészt a tagállamokon múlik.

Fotó: pixabay.com

A magyar kormány a nagy társadalmi támogatottsága ellenére tavaly novemberben nem támogatta a saját minisztériuma által kidolgozott javaslatot, amely a vékony falú műanyag szatyrokat két éven át tartó termékdíjemelést követően kivezette volna a használatból. A termékdíjtörvény átdolgozása most ismét napirenden van, a szakértői egyeztetések és tárgyalások jelenleg is folynak. 

Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse kiemelte:

„A betétdíjjal el lehetne érni, hogy a palackok ne a környezetbe, ne a hulladéklerakóra kerüljenek, hanem anyagában hasznosítsák őket újra; sőt ami környezetvédelmi szempontból a legkedvezőbb, tisztítás után újratöltsék őket.”

Neked ajánljuk
Hiába szeretné az ipar, a műanyag nem kap haladékot Súlyosan alábecsülték az óceánok szennyezettségét A tengeri pára is műanyaggal van tele Íme egy pénzügyi szolgáltató a környezettudatos költésre „aspirálóknak” Franciaország sem sajnálja a pénzt a villanyautózás ösztönzésére
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam