2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Semmi szükség nincsen csikkre a beachen

Az Egyesült Államokban már több mint 300 település tengerpartján tilos a dohányzás.

A Hulladékvadász februárban kiemelten foglalkozik a dohányzáshoz kapcsolódó szemét problémájával a cigicsikkmentes február keretein belül, amely kihíváshoz bárki könnyedén csatlakozhat, szebbé és egészségesebbé téve ezzel környezetünket.

Mára már mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a világ óceánjai támadás alatt állnak. Az óceánok a föld vizének 97 százalékát tartalmazzák, és a Föld felszínének 71 százalékát fedik le, de egyre inkább kezdenek az emberiség szemétkosarává válni. A cigarettacsikkek pedig a legnagyobb veszélyt jelentik.

Minden évben 5,6 billió cigarettaszűrőt gyártanak, a filterek cellulóz-acetátból készülnek. Sajnos az elszívott cigaretták körülbelül 60 százalékát eldobálják a dohányosok, a nagy többségük pedig végül az óceánba kerül.

A washingtoni székhelyű Ocean Conservancy nevű nonprofit környezetvédelmi szervezet szerint a világ strandjain és vizeiben messzemenően a cigicsikkek jelentik a legnagyobb szennyezést.

A tengeri madarak és más tengeri állatok, amelyek ösztönösen megesznek minden kicsi, világos ás színes dolgot, nem tudják megkülönböztetni a természetes táplálékukat a cigarettacsikkektől Fotó: Tony Wills/Wikimedia Commons

A csikkek számtalan veszélyes vegyi anyagot tartalmaznak, például nikotint, ólmot és arzént, amelyek a vizekbe kerülve kioldódnak a filterekből, súlyosan mérgezve azokat.

Nem csoda hát, hogy a világon egyre több olyan tengerparti strand van, ahol tilos a dohányzás. Az American Nonsmokers’ Rights Foundation (Amerikai Nemdohányzók Jogvédő Egyesülete) adatai szerint több mint 315 egyesült államokbeli város strandjain tilos rágyújtani.

A probléma egyre sürgetőbb, a világ legnagyobb dohányipari cégei, köztük a Philip Morris International, a British American Tobacco, az Imperial Brands, az Altria Group és a Japan Tobacco, mégis megtagadták, hogy a cigarettacsikkek eltakarításával kapcsolatos költségek miatt külön adót kelljen fizetniük.

Neked ajánljuk
A nyugdíjba vonuló fúrótornyok nem végzik a szemétben Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában Még várja a csatlakozókat az Európai Hulladékcsökkentési Hét Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: hulladekvadasz.hu
Vissza
Hírfolyam