2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Semmi szükség nincsen csikkre a beachen

Az Egyesült Államokban már több mint 300 település tengerpartján tilos a dohányzás.

A Hulladékvadász februárban kiemelten foglalkozik a dohányzáshoz kapcsolódó szemét problémájával a cigicsikkmentes február keretein belül, amely kihíváshoz bárki könnyedén csatlakozhat, szebbé és egészségesebbé téve ezzel környezetünket.

Mára már mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a világ óceánjai támadás alatt állnak. Az óceánok a föld vizének 97 százalékát tartalmazzák, és a Föld felszínének 71 százalékát fedik le, de egyre inkább kezdenek az emberiség szemétkosarává válni. A cigarettacsikkek pedig a legnagyobb veszélyt jelentik.

Minden évben 5,6 billió cigarettaszűrőt gyártanak, a filterek cellulóz-acetátból készülnek. Sajnos az elszívott cigaretták körülbelül 60 százalékát eldobálják a dohányosok, a nagy többségük pedig végül az óceánba kerül.

A washingtoni székhelyű Ocean Conservancy nevű nonprofit környezetvédelmi szervezet szerint a világ strandjain és vizeiben messzemenően a cigicsikkek jelentik a legnagyobb szennyezést.

A tengeri madarak és más tengeri állatok, amelyek ösztönösen megesznek minden kicsi, világos ás színes dolgot, nem tudják megkülönböztetni a természetes táplálékukat a cigarettacsikkektől Fotó: Tony Wills/Wikimedia Commons

A csikkek számtalan veszélyes vegyi anyagot tartalmaznak, például nikotint, ólmot és arzént, amelyek a vizekbe kerülve kioldódnak a filterekből, súlyosan mérgezve azokat.

Nem csoda hát, hogy a világon egyre több olyan tengerparti strand van, ahol tilos a dohányzás. Az American Nonsmokers’ Rights Foundation (Amerikai Nemdohányzók Jogvédő Egyesülete) adatai szerint több mint 315 egyesült államokbeli város strandjain tilos rágyújtani.

A probléma egyre sürgetőbb, a világ legnagyobb dohányipari cégei, köztük a Philip Morris International, a British American Tobacco, az Imperial Brands, az Altria Group és a Japan Tobacco, mégis megtagadták, hogy a cigarettacsikkek eltakarításával kapcsolatos költségek miatt külön adót kelljen fizetniük.

Neked ajánljuk
A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Ne bomoljunk, az ilyen zacskó nem lehet megoldás! Szigorral és piacképes helyettesítő termékekkel az egyszer használatos műanyag ellen Kárpátalja, Ökörmezői járás (képgaléria) Küzdelem az illegális fakitermelés ellen
Tovább a forrásra: hulladekvadasz.hu
Vissza
Hírfolyam