2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európai városok fognak össze a hulladékhelyzet rendezéséért

Korlátlanul terjeszkedő hulladékdepók, kigyulladó szeméthegyek okozta füst, az élelmiszer-hulladékok túl magas aránya – csak néhány példa, amellyel Európa nagyvárosai küzdenek. Hat ország nagyvárosainak, köztük Pécsnek a részvételével indul egy átfogó kutatás, mely ezekre a problémákra keresi a választ.

A H2020 Repair elnevezésű, hat ország nagyvárosi régióira kiterjedő kutatási projekt arra keresi a választ, a gyakorlatban hogyan csökkenthető a háztartási hulladék drasztikusan magas aránya – írja a Pesti Srácok.

A projektben tudományos intézmények, helyi és regionális hatóságok, vállalkozások vesznek részt, amelyek vagy a hulladékkezelésben vagy a körforgásos gazdaság elősegítésén dolgoznak, valamint ICT-vel (infokommunikációs technológia) és térinformatikával foglalkozó cégek.

Közös céljuk, hogy a hat vizsgált térségben a települések gyakorlata elmozduljon a körforgásos gazdaság irányába: kevesebb szemét keletkezzen, illetve minél több hulladéknak tekintett anyagot használjanak fel ismét, máshol nyersanyagként.

Ürít egy teherautó a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központjában. A NÉBIH 2016-os kutatása szerint minden egyes ember átlagosan 68 kilogramm élelmiszer-hulladékot termel – aminek több mint 48 százaléka elkerülhető lenneFotó: MTI/Sóki Tamás

Magyar részről az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete, valamint a BIOKOM Nonprofit Kft. vesz részt a konzorciumban, illetve felhasználó partnerként Pécs városa, valamint a helyileg illetékes „zöldhatóság” (illetve a korábbi Nemzetgazdasági Minisztérium szakértője) vesz részt a kutatásban.

változatos kihívások – közös megoldások

Gent (Belgium) legfőbb célkitűzése, hogy az évi 1500-3000 renoválásra váró ház úgy váljék energiahatékonnyá, hogy közben növelje az üveg és a természetes szigetelőanyagok újragyűjtését és újrahasználatát. Az amszterdami metropoliszban lévő Haarlemmermeer új körforgásos gazdasági ipari parkot akar kialakítani. Nápoly – amely korábban szeméthegyeiről híresült el – szó szerint égető problémával küzd, a város környéki földek rendszeresen fellángoló tüzével.

Pécs növelni és optimalizálni kívánja a lakossági szelektív hulladékgyűjtés arányát annak érdekében, hogy a lehető legkisebb mennyiségű maradék hulladék kerüljön hulladéklerakóba.

Fotó: Thanate Tan/flickr.com

A projekt célja, hogy a városok eltérő méretük, aktuális problémáik dacára képesek legyenek tanulni egymás korábbi „jó gyakorlataiból”, illetve a projekt során kidolgozott megoldásokból, amelyeket egyszerre több városrégióban is használhatnak.

A megoldáskeresés eszköze lesz például egy vizualizációs platform, ahol a döntéshozók számára egyértelműen azonosíthatóvá válik, hogy a város mely pontjából hova, milyen kritikus anyagok áramlanak, illetve hol vannak azok a gócpontok, ahol a legtöbb hulladék keletkezik.

Emellett workshopsorozatok, úgynevezett élő laboratóriumok gondoskodnak az öko-innovatív megoldások egy-egy problémára és térségre való kidolgozásáról. 

Neked ajánljuk
Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta
Tovább a forrásra: pestisracok.hu
Vissza
Hírfolyam