2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szelektív hulladékgyűjtésen túl

Sokan még ma is válogatás nélkül ömlesztenek mindent a kommunális kukákba, nem ok nélkül vagyunk hát büszkék arra, ha körültekintően bánunk a szemetünkkel. Azonban ha a probléma megelőzésére irányítjuk az erőfeszítéseinket, még többet tehetünk a szennyezés csökkentéséért.

Marco Lambertini,  a WWF International vezetője, a Bird Life International korábbi igazgatója nyers őszinteséggel fogalmazta meg a helyzetet:  önáltatás azt hinnünk, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel minden tőlünk telhetőt megteszünk – írja a Yahoo! alapján a Dívány.

A cél nem a hulladék jó felhasználása, hanem a hulladéktermelés radikális csökkentése kellene hogy legyen.

Jelenleg a világszerte keletkező elképzelhetetlenül nagy mennyiségű műanyaghulladéknak csak mintegy 15-20 százalékát tudjuk újrahasznosítani. Sok országban még mindig az égetőkemencében landol a külön gyűjtött műanyag is, mert nincsenek meg a nagy mennyiségű hulladék anyagában való hasznosításának technikai feltételei.

Globális szemléletváltásra van szükség. Minél előbb drasztikusan kell csökkenteni a műanyagok előállítását és felhasználását. A lépések sürgető voltára nagyvállalatok sora figyelt már fel: nemrégiben az IKEA és a Nestlé fogalmazott meg a műanyagok csökkentésére vonatkozó határozott vállalást, a brit Marks & Spencer pedig  a zöldségek és gyümölcsök felesleges csomagolóanyagaitól szabadulna meg.

Fotó: Rusty Clark ~ 100K Photos/flickr.com

mi mit tehetünk?

Háztartásunkban is nagyon nagy lépéseket tehetünk azért, hogy egyre kevesebb legyen a különválogatandó dolog. Bea Johnson, a zero waste mozgalom ikonja könnyen átlátható rendszert kínál. Az 5R figyelembevételével nagyságrendekkel csökkenni fog a szemetünk.

  • Refuse (visszautasítani): Utasítsd vissza azokat a dolgokat, amikre nincs szükséged. Ha egyre többen leszünk olyanok, akik nem kérünk reklámanyagot, prospektust, zacskót a vásárláshoz, egy idő után a kínálatnak is csökkennie kell.
  • Reduce (csökkenteni):  Csökkents! Fogyassz észszerűbben. Azokat a dolgokat, amiket nem használsz, bátran ajándékozd el. Vásárolj tudatosan.
  • Reuse (újból használni): Használj fel egy-egy dolgot, ahányszor csak tudsz. Keress új funkciót egyszer használatos dolgaidnak, a háztartásodba már bekerült műanyagokat is használd ki, ha már ott vannak.
  • Recycle (újrahasznosítani): Ha a fenti lépéseket betartod, sokkal kevesebb újrahasznosítható hulladék keletkezik a háztartásodban. Ezeket kezeld környezettudatosan, válogatva és tisztítva.
  • Rot (komposztálni): A háztartásokban nagy mennyiségben keletkező szerves hulladék a legjobb helyen a komposztálóban lenne.
  • +1 Repair (megjavítani): Nem kell rögtön eldobni, ha valami elromlott. A cipzárt ki lehet cserélni, a lyukra lehet foltot tenni, stb.
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam