2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan csökkenthetjük radikálisan az e-hulladék mennyiségét?

Évről évre egyre több elektromos és elektronikus eszközt vásárolunk, használunk és dobunk el. Sokszor úgy, hogy még javítható és újrahasználható lenne.

Becslések szerint a hálózatba kötött eszközök száma (okosórák, villanyórák, tv-k, járművekbe szerelt eszközök stb.) 2020-ra akár az 50 milliárdot is elérheti, ezzel az e-hulladék a világ leggyorsabban növekvő hulladékáramává válik, amelynek az újrahasznosítása óriási gondot jelent – írja a Humusz Szövetség.

Ahogy az a 2017-es Global E-waste Monitor jelentéséből kiderül, 2016-ban a világ e-hulladékának csupán kb. 20%-át sikerült hivatalos, dokumentált formában begyűjteni és anyagában vagy alkatrészként újrahasznosítani. Az e-hulladék legnagyobb részének, 76%-ának egyszerűen nyoma veszett.

Az e-hulladékot importáló országok sok esetben nyílt égetéssel szabadulnak meg a feleslegtől, illetve ellenőrizetlen, egészség- és környezetkárosító körülmények között, akár gyerekmunka árán nyerik ki belőlük a mérgező nehézfémeket. Megfelelő technológia híján azonban csak nagyon rossz minőségű másodlagos nyersanyagot kapnak, amelyet elektronikai eszközök gyártásához nem lehet felhasználni.

Ne menjen füstbe a lehetőség

Az üzleti és a közigazgatási szféra az elektronikai cikkek fő fogyasztója. Az irodai berendezéseket jellemzően néhány év után leselejtezik, holott használati értékük még nem szűnt meg, csak felújításra, javításra szorulnának.

Az újrahasználat a körforgásos gazdaság fejlesztésének hatékony módja, mert megelőzi a hulladékkeletkezést és az idő előtti újrahasznosítást, illetve elősegíti a felelős fogyasztást.

Mindez könnyen belátható, azonban minőségi normák és nyomonkövethetőség nélkül  nem alakulhat ki fogyasztói bizalom a használt termékekkel szemben, és az újrahasználatot követő végső újrahasznosítás sem biztosítható.

Elektromoshulladék-égető Afrikában Fotó: Fairphone/visualhunt.com

A helyzet megoldására Barcelonában létrehoztak egy e-hulladék-csökkentést ösztönző platformot, amely amellett, hogy a városvezetést és a lakosságot is aktívan bevonja a körkörös gondolkodásba, teljes átláthatóságot és garantált minőséget biztosít.

A rendszerben a platform összes szereplője látja egymást: az adományozó és a felhasználó, aki az eszközöket adja; a gyűjtőhely, amely felméri az eszköz használhatóságát; a disztribútor, aki elosztja az eszközöket; a javítóműhely, amely frissíti és megjavítja a készüléket; az értékesítő, aki felkutatja a keresletet és az újrahasznosító, aki megkísérli az újrahasználat felé terelni az arra még alkalmas eszközöket.

Fotó: Fairphone/visualhunt.com

Az eReuse résztvevői arra biztatnak, hogy minden város hozza létre saját újrahasználati köreit, az eddig felhalmozott tudásukat pedig örömmel megosztják. A rendszerről részletes leírást közöl a Humusz Szövetség honlapja.

Neked ajánljuk
A sínek mentén is mondjunk búcsút a hulladéknak Itt a feladat: terjed a napenergia hasznosítása, de mi legyen a leszerelt panelekkel? Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve A jövő útja napelemmel van kirakva
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam