2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az építési hulladék is újrahasznosítható

Magyarországon tízmillió tonnánál is több építési vagy bontási hulladék keletkezik évente – nem mindegy, mi lesz a sorsa.

Magyarország száz legnagyobb hulladékhasznosító cége között a Clean-Way Kft. a legjobbak egyike. Gyáli telephelyükön évente több ezer tonna másodlagos építési hulladék fordul meg és hasznosul újra.

Elsődleges környezetvédelmi szempontokat követnek, amikor a hulladékok kilencven százalékát újrahasznosítják, és ez a nyersanyagáramlás miatt is elengedhetetlen –mondta el Petrovszki Krisztián, a Clean-Way Kft. ügyvezető igazgatója az M1 Kék bolygó című műsorában.

Ma már a betontól kezdve a fáig, amit csak lehet, újrahasznosít a cég.

A vállalkozás a kezdeti szakaszban főleg mélygarázsépítéseknél, autópálya-kivitelezéseknél keletkező másodlagosan kitermelt anyagokat hasznosított újra, hogy ne a hulladéklerakókra kerüljenek Fotó: Clean-Way Kft./facebook.com

Petrovszki Krisztián a műsorban kiemelte:

Sokkal környezetterhelőbb és költségesebb előzőleg összekevert anyagokat különválasztani, mint különválasztva gyűjteni – ezért fontos a szelektív bontás jogszabályi megkövetelése, ami a jövő szempontjából nélkülözhetetlen, hiszen így a nyersanyagokat egymás után sokszor felhasználhatják.

A hulladék környezetkímélő felhasználására törekednek a Market Építő Zrt.-nél is.
A cég az elsők között vezette be a szelektív hulladékgyűjtést az építési területein – közölte Sztranyák György, a vállalat projektigazgatója. Mint mondta, mindent megtesznek azért, hogy a veszélyes hulladékok különös figyelmet kapjanak, és elsősorban olyan szakcégekkel szerződnek, amelyeknek van megfelelő környezetvédelmi engedélyük szállításra, befogadásra, újrahasznosításra.

Neked ajánljuk
Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam