2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az építési hulladék is újrahasznosítható

Magyarországon tízmillió tonnánál is több építési vagy bontási hulladék keletkezik évente – nem mindegy, mi lesz a sorsa.

Magyarország száz legnagyobb hulladékhasznosító cége között a Clean-Way Kft. a legjobbak egyike. Gyáli telephelyükön évente több ezer tonna másodlagos építési hulladék fordul meg és hasznosul újra.

Elsődleges környezetvédelmi szempontokat követnek, amikor a hulladékok kilencven százalékát újrahasznosítják, és ez a nyersanyagáramlás miatt is elengedhetetlen –mondta el Petrovszki Krisztián, a Clean-Way Kft. ügyvezető igazgatója az M1 Kék bolygó című műsorában.

Ma már a betontól kezdve a fáig, amit csak lehet, újrahasznosít a cég.

A vállalkozás a kezdeti szakaszban főleg mélygarázsépítéseknél, autópálya-kivitelezéseknél keletkező másodlagosan kitermelt anyagokat hasznosított újra, hogy ne a hulladéklerakókra kerüljenek Fotó: Clean-Way Kft./facebook.com

Petrovszki Krisztián a műsorban kiemelte:

Sokkal környezetterhelőbb és költségesebb előzőleg összekevert anyagokat különválasztani, mint különválasztva gyűjteni – ezért fontos a szelektív bontás jogszabályi megkövetelése, ami a jövő szempontjából nélkülözhetetlen, hiszen így a nyersanyagokat egymás után sokszor felhasználhatják.

A hulladék környezetkímélő felhasználására törekednek a Market Építő Zrt.-nél is.
A cég az elsők között vezette be a szelektív hulladékgyűjtést az építési területein – közölte Sztranyák György, a vállalat projektigazgatója. Mint mondta, mindent megtesznek azért, hogy a veszélyes hulladékok különös figyelmet kapjanak, és elsősorban olyan szakcégekkel szerződnek, amelyeknek van megfelelő környezetvédelmi engedélyük szállításra, befogadásra, újrahasznosításra.

Neked ajánljuk
Törvénytelenül utazott keletre az olasz hulladék Az italgyártók növelik az újrahasznosított műanyagok arányát A netezés környezeti következményei A környezet érdekében csavar egy kicsit a kupakjain a Coca-Cola Egy újabb kis jégkorszak sem húzna ki minket a csávából
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam