2019. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A textilgyártás jövője egy konténerben elfér

Egy új technológiának hála lehetségessé vált a ruhák teljes körű, vég nélkül való újrahasznosítása. A Moral Fiber eljárása ráadásul idővel a műanyaghulladék feldolgozását is forradalmasíthatja.

A kevert, természetes és műszálas anyagokból készült textíliák – a ruházati cikkek túlnyomó többsége ilyen – újrahasznosítása csaknem reménytelen vállalkozásnak számított, de a Moral Fibers megoldást talált a poliészter kinyerésére és akár vég nélküli újrafelhasználására – derül ki az ENSZ Környezetvédelmi honlapján megjelent ismertetőből.

Az Akshay Sethi által alapított vállalkozás háromlépcsős kémiai eljárásának hála egyedülálló módon kizárólag újrahasznosított alapanyagból álló textilszál állítható elő.

A technológia nem igényli hatalmas berendezések használatát, egy kis szállítókonténerben berendezhető egy üzemegység. Jelenleg Los Angeles közelében működik egy próbaüzem, de a vállalkozás célja, hogy a könnyen szállítható és beüzemeltethető egységeket a növekvő vásárlóerővel rendelkező országokba juttassa el az egyre nagyobb problémát jelentő textilhulladék megfelelő hasznosítása érdekében.

Fotó: mrlfbr.com

Akshay Sethi nem hiszi, hogy a fast fashion láncok üzleti modellje és az ezzel járó fogyasztói mentalitás változni fog, ezért a működés káros hatásainak felszámolását tartja a járható útnak.

Ezért a Moral Fibers a gazdaságos, az olajipar által újonnan előállított műanyagnál versenyképesebb és megfelelő minőségű újrahasznosított textíliák előállítása mellett olyan technológiák kidolgozásával is kísérletezik, amelyekkel elkerülhető, hogy a műszálas textíliákból a vizeket világszerte szennyező mikroszálak szabaduljanak fel.

Neked ajánljuk
Ezeket a szemeteket ne dobja a szelektívbe! Lengyelországban végzi a német szemét Megint egy pólóval közelebb kerültünk a környezetbarát öltözködéshez Még több elektronikai hulladékot termelünk Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét
Tovább a forrásra: unenvironment.org
Vissza
Hírfolyam